Közélet

Lófara-ügy: Csak a jéghegy csúcsa

Lófara-ügy: Csak a jéghegy csúcsa

2009. február 13., péntek
Lófara-ügy: Csak a jéghegy csúcsa

Az építész szerint az 1960-as évek óta folyik a belváros arculatának csonkítása

A Lófara-ügy nem önmagában álló probléma, a III. Honvéd Huszárezred hősi emlékműve áthelyezésének tervezete csak a jéghegy csúcsa - valójában az 1960-as évek óta folyik, s az utóbbi időben felgyorsult a szegedi belváros arculatának csonkítása - véli Kiss István okleveles építészmérnök, területrendező. A Csongrád Megyei Építészkamara elnökségi tagja - aki az ezredfordulón a belváros szabályozási tervét készítette - azt mondja: sokkal megfontoltabban szabadna csak hozzányúlni a műemléki védettségű területhez.

A SZEGEDma.hu az utóbbi hetek során több cikkben foglalkozott az úgynevezett Lófara-üggyel. Megírtuk: a belváros uniós forrásokból történő rehabilitációja a Reök-palota előtti teret is érinti, s a jelenlegi tervek alapján a városvezetés arrébb kívánja helyezni az ott található huszárszobrot, a III. Honvéd Huszárezred hősi emlékművét. Portálunkon számos megszólaló - városvédő, hagyományőrző, történész-muzeológus, építész, szobrász, múzeumigazgató - fejtette ki ellenvéleményét. Más médiumokban a tervezők, illetve a városvezetés tagjai több alkalommal is kiálltak az eredeti elképzelések mellett, ugyanakkor a helyi napilapban közölt olvasói levelek nagyobb része is kritikát fogalmazott meg a tervvel szemben. A SZEGEDma.hu ezúttal

Kiss István

okleveles építészmérnököt, településrendezőt, a Csongrád Megyei Építészkamara elnökségi tagját kérdezte meg, aki az ezredfordulón a szegedi belváros szabályozási tervét készítette. A szakember arra hívta föl a figyelmet, hogy a Lófara-kérdés nem önmagában kezelendő eset. „A huszárszobor, a kis háromszög a zölddel, a kecses korláttal a maga egységében a budai Batthyány téri együtteshez hasonló építészeti jelentőséggel bír, pusztítására még

Komócsin

idejében sem vállalkoztak, a mostani vita különös jelentőségét mégis abban látom, hogy a belváros egészét érintő problémára mutat rá. Annak idején, mikor a belváros szabályozási tervét készítettük, a területet mint egészet komplexen próbáltuk kezelni épületeivel, utcahomlokzataival, térfelszíneivel. Meghatároztuk, mit nem szabad bolygatni, hogy a műemlékegyüttes ne sérüljön, illetve mi az, amit az eredetihez hasonló állapotban kell helyreállítani. Az a cél vezetett bennünket, hogy az eklektikus-szecessziós belváros visszakapja az 1960-as évek óta folyamatosan bolygatott egységét. Éppen ezért úgy vélem, a Lófara-ügy is jóval több, mint csupán Lófara-ügy, így a lényeget bajos lenne néhány mondatban összefoglalni" - nyilatkozta portálunknak az építészmérnök. Kiss István éppen ezért a SZEGEDma.hu számára egy kisebb dolgozatban foglalta össze a belváros arculatának az 1960-as évek óta zajló csonkítását, az írást a jövő hét elején olvashatják el látogatóink.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.