Közélet

Fidesz-KDNP: Nagyobb támogatást a drogrehabilitációnak!

Fidesz-KDNP: Nagyobb támogatást a drogrehabilitációnak!

2009. február 16., hétfő
Fidesz-KDNP: Nagyobb támogatást a drogrehabilitációnak!

Elfogadhatatlan, hogy évről évre drasztikusan csökken Szegeden a drogrehabilitáció támogatása - mondták hétfői sajtótájékoztatójukon a Fidesz és a KDNP önkormányzati képviselői. Kohári Nándor és Haág Zalán javasolják, hogy a drogrehabilitáció térhessen vissza az eladásra szánt deszki intézetbe, vagy ha ez nem lehetséges, az önkormányzat fordítsa a majdani értékesítésből származó teljes összeget a Farkasinszky Terézia Ifjúsági Drogcentrum működtetésére.

A szegedi droghelyzet volt a témája a Fidesz-KDNP frakciószövetség hétfői sajtótájékoztatójának, melyet

Kohári Nándor

(Fidesz), a szegedi közgyűlés ifjúsági és sportbizottságának elnöke, valamint

Haág Zalán

, a kereszténydemokraták frakcióvezető-helyettese tartott. Csongrád megye - élén Szegeddel - az egyik legfertőzöttebb az ország drogtérképén a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények számát tekintve - fejtette ki Haág Zalán, hozzátéve: különösen veszélyeztetetté vált a fiatal korosztály, hiszen a szegedi középiskolások körében végzett felmérés szerint minden negyedik-ötödik tanuló kipróbált már valamilyen kábítószert. Ezeknek a veszélyes tendenciáknak az ismeretében elfogadhatatlan, hogy a szegedi önkormányzat évről évre drasztikusan csökkenti a drogrehabilitációra fordított támogatást - mondta a képviselő. Kohári Nándor hangsúlyozta: a városvezetés amellett, hogy pénzeket von el, még ingatlaneladásokkal is rontja a helyzetet. Szegeden kizárólag a Farkasinszky Terézia Ifjúsági Drogcentrum biztosítja a betegek ellátását, ám annak ellenére, hogy évente több száz pácienst fogadnak itt, tavaly hat státuszt szüntettek meg az intézményben. Bezárták a deszki rehabilitációs intézetet, a betegeket pedig az újszegedi Fésű utcai intézménybe költöztették át, nem törődve azzal, hogy az elkülönítés a kábítószerfüggők gyógyításának egyik leglényegesebb eleme. A deszki ingatlant eladásra jelölték ki, most februárban írják rá ki második alkalommal a pályázatot 35 millió forintos áron. Szeged mindemellett lemondott drogcentrumáról, átadva azt a kistérségnek. A központ OEP-finanszírozása 2006-ról 2007-re 29 millió forinttal csökkent (82-ről 53 millióra), eközben Szeged városa a központi költségvetésből drogrehabilitációs feladatellátásra kapott önkormányzati normatívából 2007-ig évente mintegy 10 millió forintot egyéb célokra csoportosított át - magyarázta az ifjúsági és sportbizottság elnöke. A Fidesz-KDNP frakciószövetség a következőket javasolja majd a költségvetési vitában: vonják vissza a deszki intézet értékesítésére kiírt pályázatot, s indítsák újra ott a rehabilitációt, vagy ha ez már nem lehetséges, akkor az ingatlan értékesítéséből befolyó teljes összeget fordítsák az újszegedi Farkasinszky Terézia Ifjúsági Drogcentrum működtetésére. Az ellenzéki képviselők számításai szerint az idei évben tavalyhoz képest újabb 20 millió forint kiesés várható a központ büdzséjében, ezt szerintük a városnak kellene pótolnia az évi több száz Újszegeden kezelt beteg érdekében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.