Közélet

Szegeden is segély helyett munka

Szegeden is segély helyett munka

2009. január 14., szerda
Szegeden is segély helyett munka

Szegeden minden szociális segélyből élő kaphat majd munkát - jelentette be Botka László polgármester kedden, azon a tanácskozáson, ahol az önkormányzati fenntartású vagy többségi tulajdonú intézmények, cégek vezetőivel tartott megbeszélést annak a közel 1500 munkanélküli az elhelyezésének lehetőségeiről, akik munkaképesek bár, de állandó szociális segélyből tengetik mindennapjaikat.

Botka

szerint a mostani intézkedés követi a decemberben elfogadott szociális ellátási rendszer szabályázására megalkotott törvényt. A polgármester leszögezte, a „Segély helyett munka" elnevezésű program nem a monoki példát követi, hiszen véleménye szerint a munka nem lehet büntetés. Szegeden az elmúlt évben 1700-ra tehető azoknak a munkanélkülieknek a száma, akik rendszeres szociális segélyből éltek. Ebből a csoportból mintegy 1500-an lehetnek azok, akik munkaképesek. Az önkormányzat ezeknek az embereknek biztost 90 munkanapot, ahol a résztvevők képzettségüknél legfeljebb egy fokozattal alacsonyabb képesítést igénylő munkát végezhetnek. A jogszabályok értelmében ez az évi 90 napos munkavégzés a feltétele a további rendszeres segélyezésnek. Az érintettek ez idő alatt nem szociális segélyt, hanem munkabért kapnak, amit az őket alkalmazó cég, vállalkozás az állami költségvetésből visszaigényelhet. Az önkormányzatnak a jelenlévő intézmény és cégvezetők 525 új munkahelyet tudtak biztosítani, így az 1500 személynek a 90 napi munkavégzési lehetőségét sikerül biztosítani. Érdekesség, hogy a rendszeres segélyből részesülőknél 109 a felsőfokú végzettségű és 62 a nyolc általános alatti. A legtöbb, 200 új munkahelyet a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. tudja biztosítani, őt követi a sorban a Szegedi Kistérségi Tárulás Humán Szolgáltató Központja 100 munkahellyel. Botka kiemelte azt is, hogy bár nem létezik statisztikai felmérés, de a tapasztalatok alapján megállapítható, hogy a rendszeres segélyből élőknek tíz százaléka roma származású. A következő közgyűlésen a polgármester a „Segély helyett munkát" programban részt vevők magas számának kezelése érdekében javaslatot tesz az SZMSZ módosításra és közfoglalkoztatási bizottság felállítására.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.