Közélet

Nyomoz a rendőrség Mars tér ügyben

Nyomoz a rendőrség Mars tér ügyben

2009. január 14., szerda
Nyomoz a rendőrség Mars tér ügyben

Fotó: Gémes Sándor

Még mindig égnek az éteri vonalak a Mars tér körül. Nemrég fideszes politikusok tartottak sajtótájékoztatót jogtalan eljárásokat és az érintettek semmibevételét emlegetve, majd a város részéről érkezett válasz, miszerint nemsokára közmeghallgatást tartanak az ügyben. Most szerdán délelőtt pedig azok a kereskedők álltak ki hosszú hallgatás után a nyilvánosság elé, akik ilyen-olyan módon folyamatosan bíróságra járnak, hogy érvényesítsék igazukat az önkormányzattal szemben.

„A Mars tér közel egy évtizede téma a torony alatt, de csak most, a Botka-érában mertek először érdemben hozzányúlni" - mondta el a sajtó előtt

Tóth Péter

, az egyik pereskedő vállalkozó, majd hozzátette, hogy annál sajnálatosabb azonban, hogy a város motivációja nem az Európában divatos, hagyományos asztali piac megtartása, kicsinosítása, hanem éppen a szétverése. A kereskedők szóvivője,

Németh János

szerint a bíróságra járó, több mint egy tucat kereskedő nem óhajt asszisztálni olyan beruházáshoz, amely jogos érdekeiket teljes mértékben figyelmen kívül hagyja. Németh úgy véli, valótlan az az állítás, hogy mindenkinek lesz helye a piacon, hiszen a nemrég kiosztott terven - amit egyik cikkében a SZEGEDma.hu is leközölt - látható, hogy valamivel több, mint 200 asztalt biztosítanak majd a nagycsarnokban, illetve a csarnok vonalában árulhatnak még a földről néhányan. Jelentős csökkenés ez a jelenlegi mintegy 600 asztalhoz és a megszámlálhatatlan földi férőhelyhez képest. Tóth itt megjegyezte, hogy a tervek szerint a kereskedők által használt, közel 20 ezer négyzetméteres hasznos terület a harmadára, 7600 négyzetméterre szűkülhet.

Földhasználati jog és diszkrimináció

Tóth Péter kifejtette, hogy az összes per gyújtópontja a földhasználati jog, amellyel az önkormányzat és a piacot üzemeltető városi cég megpróbálnak sakkozni, működési engedélyek visszavonására és bérleti szerződések felmondására hivatkozva. Ám Tóth szerint, ha egy épület, építmény egy adott földterületen már több mint tíz éve áll, és a tulajdonosok ismertek, akkor a földhasználati jog megilleti az épületet, építményt, azt semmilyen későbbi működési, bérleti szerződés nem írhatja felül. „Zárójelben megemlíteném az egyik ékes példáját annak, hogy hogyan veszik semmibe a jogokat, s bánnak el ma Szegeden a kisemberrel, akár diszkriminációt is alkalmazva" - így Tóth. „

Pusztai Lajos

, a piacot üzemeltető Szegedi Vásár és Piac Kft. vezetője a kereskedőknek küldött tájékoztató levelében közli, hogy akik perben állnak a várossal, azok az új csarnokban nem bérelhetnek területet, nem óhajt velük a Kft. kapcsolatot fenntartani." Németh kiegészítve kereskedőtársát hozzátette, hogy az elmúlt három évben a térrendezés kapcsán végrehajtott intézkedések - bontási határozatok, szerződések felbontása stb. - körül számos szabálytalanságot fedeztek fel, többek között ezek miatt is indultak különböző perek. Legutóbb pedig egy feljelentés is eljutott az Országos Rendőr-főkapitányságra.

14 rendbeli hivatali visszaélés gyanúja

Németh János portálunknak elmondta, álláspontjuk szerint Botka László és a piac üzemeltetője a kereskedőkkel szemben olyan pereket, eljárásokat indított el, amihez a tulajdonosi jogokat gyakorló közgyűlés felhatalmazását nem kérte ki. Meglátásuk szerint az így eljáró polgármester és helyettese visszaéltek hivatali hatalmukkal, ezért egyik kereskedőtársuk büntetőfeljelentést tett az Országos Rendőr-főkapitányságon, vizsgálják ki, történt-e bűncselekmény. A rendvédelmi szerv a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságra irányította az ügyet, de a megyei főkapitány elfogultságot jelentett - lévén ő és szervezete napi kapcsolatban áll az önkormányzattal -, amit az Országos Rendőr-főkapitányság elfogadott és elfogultsági határozatban a szomszédos Békés megyéhez irányította tovább a feljelentést. A Békés Megyei Rendőr-főkapitányág kezdi meg tehát a vizsgálatot a 14 rendbeli, a Btk. 225. paragrafusába ütköző hivatali visszaélés miatt ismeretlen tettes ellen tett feljelentés ügyében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.