Közélet

Magyar Anna pert nyert a Délmagyarral szemben

Magyar Anna pert nyert a Délmagyarral szemben

2009. január 7., szerda
Magyar Anna pert nyert a Délmagyarral szemben

Fotó: Gémes Sándor

A Szegedi Ítélőtábla szerdán megváltoztatta a Csongrád Megyei Bíróság elsőfokú ítéletét a Csongrád Megyei Közgyűlés elnökének a Délmagyarországgal, a Délvilággal és a Delmagyar.hu-val szemben zajló sajtó-helyreigazítási perében. Magyar Anna azért indította meg az eljárást, mert álláspontja szerint a nevezett médiumok 2008. szeptember 25-én több valótlanságot is állítottak az előző nap közte és a megyei főjegyző között kirobbant vita kapcsán. Kérelmét első fokon elutasították, az elnök azonban fellebbezett, s ítélőtábla a rendelkezésére álló iratok alapján helyreigazításra kötelezte az alperest.

Mint arról a SZEGEDma.hu korábban beszámolt, a Csongrád Megyei Bíróság 2008. november 5-én megállapította, hogy a médiumok 2008. szeptember 25-én az elnök asszony és a megyei főjegyző asszony közötti konfliktusról számos valótlan tényállítást tettek, ám ezen állítások cáfolatai ugyanott később több alkalommal is napvilágot láttak az érintettek szájából, így nincs szükség helyreigazításra. A felperes fellebbezést nyújtott be az elsőfokú határozat ellen, arra hivatkozva, hogy a nagy nyilvánosság előtti állítások súlyosan sértették személyiségi jogait, ezért ragaszkodik a szintén nagy nyilvánosság előtti a helyreigazításhoz. A másodfokú tárgyalásra szerdára került sor a Szegedi Ítélőtáblán. Ismeretes, a közgyűlési elnök azért indította meg az eljárást, mert a Délmagyarország, a Délvilág és a Delmagyar.hu szeptember 25-én megjelent cikkeikben többek között azt állították:

Magyar Anna

szeptember 24-én a megyeházán megütötte

Csonkáné Balda Ilona

főjegyzőt, akinek segélykiáltásai kihallatszottak az irodából, a főjegyző szobája olyan volt, mint egy csatatér: a székek nem álltak a lábukon, kivéve azt, amelyiken a főjegyző asszony ült. A Szegedi Ítélőtábla január 7-én a rendelkezésére álló iratok alapján megváltoztatta az elsőfokú határozatot, s másodfokon helyt adott a felperes keresetének.

Törőcsik Tamás,

a felperes jogi képviselője portálunknak elmondta: a jogerős és végrehajtható döntés értelmében a Délmagyarországnak és a Délvilágnak - a határozat kézhezvételétől számított nyolc napon belül - címlapon, a szeptemberi 25-i írásokéval megegyező betűmérettel helyreigazítást kell közölnie, a Delmagyar.hu pedig 24 órán keresztül köteles nyitóoldalán tartani a helyreigazítást. A médiumoknak tehát közzé kell tenniük, miszerint a 2008. szeptember 25. napján megjelent a Megütötte a főjegyzőnőt az elnök asszony című cikkben valótlan állítás, hogy Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke megütötte a főjegyzőnőt, valótlan állítás továbbá, hogy a konfliktus során a főjegyzőnő segélykiáltásai kihallatszottak az irodából, s végül szintén valótlan állítás, hogy a főjegyzőnő szobája úgy nézett ki, mint egy csatatér, a székek nem álltak a lábukon. Emellett egy kommentárt is kötelesek ehhez mellékelni, melyben a valós tényállásokat fogalmazzák meg, s a perköltség és az illeték megfizetése is az alperest terheli. A másodfokú ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye, a kézhezvételtől számított hatvan napon belül azonban rendkívüli jogorvoslatot lehet kérni a Legfelsőbb Bíróságtól.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.