Közélet

Hajléktalanoknak nyitottak egészségügyi centrumot Szegeden

Hajléktalanoknak nyitottak egészségügyi centrumot Szegeden

2009. január 27., kedd
Hajléktalanoknak nyitottak egészségügyi centrumot Szegeden

Hajléktalanok számára nyitott 24 órás ellátást nyújtó egészségügyi centrumot a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szegeden: az intézmény három kórtermében összesen tizenhat ágyon fogadják a rászorulókat - jelentette be Vecsei Miklós, a szervezet ügyvezető alelnöke kedden a csongrádi megyeszékhelyen.

Az utcán élő hajléktalanok, akik között sokan több olyan betegségben is szenvednek, amivel mások kórházban fekszenek, rendkívül nehezen juthattak megfelelő orvosi ellátáshoz - mondta a szegedi intézmény átadása előtt a szakember az MTI-nek . Ha egy szociális munkás rá tudta venni a hajléktalant, hogy vizsgáltassa meg magát, előbb orvosi igazolást kellett szerezni arról, hogy állapota lehetővé teszi, hogy megfürdessék. A fürdetést követően ágyat kellett neki szerezni, s ha ez sikerült, meg kellett győzni arról, hogy maradjon is bent a kórházban, s ne menjen vissza az utcára - fogalmazott a szakember. A szegedi centrumnak - és az országban máshol nyílt hasonló intézményeknek - köszönhetően elkerülhető ez a "tortúra" - mondta

Vecsei Miklós.

Az intézményben megvizsgálják, megfürdetik a hajléktalant, majd 24-48 óráig megfigyelés alatt tartják. Igyekeznek mind fizikálisan, mind mentálisan "kórházképes" állapotba hozni a beteget, s ha szükséges, ezt követően továbbszállítják a megfelelő intézménybe. A központ a lábadozás során is segítséget tud nyújtani a hajléktalanoknak, arra az időre is befogadja őket, amelyet mások kórházból kikerülve otthon, a saját ágyukban töltenének - foglalta össze a centrum feladatait a szakember. A hajléktalanokat segítő 24 órás egészségügyi központok működtetését egy 2004-es kormányrendelet írja elő. Ennek megfelelően négy centrum létesül a fővárosban és egy-egy valamennyi régióban, ezek közül a veszprémi és a győri nincs még kész - tudatta az alelnök. A szegedi központ létrehozását 15 millió forinttal támogatta a Hajléktalanokért Közalapítvány, 10 millióval a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, az ingatlant a szegedi önkormányzat bocsátotta a szervezet rendelkezésére, a nagy értékű eszközök, kórházi ágyak pedig külföldi adományokból származnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.