Közélet

A Jobbik a gázról és Gázáról

A Jobbik a gázról és Gázáról

2009. január 8., csütörtök
A Jobbik a gázról és Gázáról

Fotók: Gémes Sándor

A Dégáznál tapasztalható fűtőérték-csökkenés és a gázvita elleni harc kapcsán tartott sajtótájékoztatót a Jobbik csütörtök délelőtt a Dégáz Szent István téri székhelye előtt, délután pedig Szolidaritás a palesztin néppel címmel tartott demonstrációt a párt szegedi szervezete a Dugonics téren.

Sajtótájékoztatót tartott a Jobbik a Dégáz szegedi székhelye előtt csütörtök délelőtt.

Tóth Péter,

a Jobbik Csongrád megyei elnöke elmondta: sajtótájékoztatójukkal arra a kérdésre szeretnének választ kapni, hogy milyen intézkedéseket hoznak Szegeden a kialakult gázvita kapcsán a Dégázzal kapcsolatban. "Lakossági bejelentések alapján megtudtuk, hogy a fűtőérték csökkenése tapasztalható. Az import gáz, illetve az olajra való átállás okán többször elhangzott, hogy a fogyasztókat fogják terhelni a pluszköltségek. Magyarországnak és Ukrajnának szerződése van a kötelezően szállítandó gázmennyiségről, nem értjük, hogy az ennek nem teljesüléséből származó hátrányokat miért a lakosságra kell terhelni" - mondta Tóth Péter. Mint a Jobbik megyei elnöke elmondta, a lakosság védelmét és terheik csökkentését tartják a legfontosabbnak. A Jobbik megvárja az elkövetkezendő két hetet, hogy kiderüljön, mennyiben fogja érinteni a krízis a lakosságot. "Abban az esetben, ha teljes ráterhelés sújtja a lakosságot, illetve vállalhatatlan terhek alakulnak ki a Dél-Alföldön, a Bács-Kiskun és a Békés megyei Jobbik-elnökökkel való egyeztetés után az összes Jobbik-szervezetet mozgósítani kívánom abban a polgári engedetlenségben, amely arra vonatkozik, hogy a februári számlákat ne fizessék be azok, akik nem tudják ezeket a terheket már vállalni" - fogalmazott Tóth Péter. Az engedetlenségi mozgalom egy a szegedi Dégáz előtti demonstrációban is megnyilvánulna - tette hozzá a Jobbik megyei elnöke.

A Jobbik csütörtökre még egy másik akciót is tervezett: csütörtök délután Szolidaritás a palesztin néppel címmel tartott demonstrációt a párt szegedi szervezete, mellyel Európa sok más országában szervezett demonstrációhoz csatlakozva tiltakoztak "az izraeli terror és népirtás" ellen. A rendezvényre fokozatosan gyűltek az emberek, a magyar, az árpádsávos és a palesztin lobogók között több mint ötvenen álltak, és "This is the holocaust" és "Free Palestine" feliratú táblák is megjelentek két demonstrálónál. Az összegyűltek között ott volt a nemrég

a Délmagyarországnak is nyilatkozó

Abdul Rahim

palesztin származású háziorvos is. A járókelők meg-megálltak a szökőkút körül, közöttük feltűnt egy-két palesztin diák is.

Szalma László

, a szegedi Jobbik elnökségi tagja elmondta, a demonstráció apropóját a december 23-án a gázai övezetben indult izraeli támadás adta, ez, valamint minden emberiségellenes bűncselekmény ellen tiltakoztak és fejezték ki együttérzésüket a palesztin néppel. A palesztin-izraeli konfliktus történeti hátterének rövid vázolásakor Szalma László kifejtette, úgy véli, hogy ma nincs esély objektív tájékoztatást kapni az eseményekről a médiából.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.