Közélet

A cisztás fibrózis kezelését szolgáló eszközt kapott a szegedi gyermekklinika

A cisztás fibrózis kezelését szolgáló eszközt kapott a szegedi gyermekklinika

2009. január 9., péntek
A cisztás fibrózis kezelését szolgáló eszközt kapott a szegedi gyermekklinika

Fotók: Gémes Sándor

A cisztás fibrózis kezelését szolgáló eszközt kapott a K and H gyógyvarázs gyermekegészségügyi program keretében a Szegedi Tudományegyetem gyermekgyógyászati klinikája; a 3,3 millió forint értékű berendezést pénteken adták át a csongrádi megyeszékhelyen.

Bede Olga,

a klinika tüdőgyógyászati osztályának vezetője elmondta, a cisztás fibrózis öröklődő kórkép, amely a kaukázusi populációban az egyik leggyakoribb genetikai betegség. Megjelenése az enyhe tünetektől egészen a már magzati korban halálhoz vezető kórképig terjedhet. A cisztás fibrózis károsíthatja a beleket, a májat, a legsúlyosabb pedig a tüdőt megtámadó válfaja. Ennél a formánál olyan sűrűvé válik a hörgők falára tapadó váladék, hogy a beteg képtelen azt felköhögni. A tüneteken gyógyszeres kezeléssel is lehet enyhíteni, de az igazi megoldást a fizikoterápia jelenti - közölte a klinikai főorvos. A most kapott berendezés - amelyhez hasonló csupán négy működik az országban - központi része egy felfújható, s ezzel a gyerekek mellkasához igazítható mellény. A berendezés szabályozható frekvenciával, erősséggel és ideig rezegteti a páciens mellkasát, ezzel lehetővé teszi a váladék felköhögését, így könnyebbé teszi a légzést. A berendezés nemcsak a cisztás fibrózisban szenvedők kezelésére alkalmas, használható a súlyos tüdőgyulladásból gyógyulók, az asztmások vagy a szívműtéten átesettek esetében is. A klinika korábban két hónapra kipróbálására megkapott egy berendezést, amelyet akkor több mint hatszáz alkalommal használtak - tudatta Bede Olga.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.