Közélet

Vasutassztrájk - Csak a Keleti pályaudvaron nincs közlekedés Budapesten

Vasutassztrájk - Csak a Keleti pályaudvaron nincs közlekedés Budapesten

2008. december 21., vasárnap
Vasutassztrájk - Csak a Keleti pályaudvaron nincs közlekedés Budapesten

Fotó: Gémes Sándor

A vasárnap esti helyzetkép szerint Budapesten csak a Keleti pályaudvaron nincs vonatközlekedés, a Nyugati pályaudvar és a Déli pályaudvar működik - tájékoztatta Kavalecz Imre, a MÁV sajtófőnöke az MTI-t.

A Nyugati pályaudvarról indulnak vonatok Vácra, Veresegyházára és Esztergomba. A Déliből pedig Székesfehérvárra, Győr felé, Pusztaszabolcsra és Dunaújvárosig lehet eljutni vonattal. A Déli pályaudvaron azt követően indulhatott meg a forgalom, hogy az éjszakai műszak mégis felvette a munkát - tájékoztatta az MTI-t

Kavalecz Imre.

Budapest környékén, Rákoshegy-Újszász-Szolnok között járnak a vonatok. A ceglédi vonatok és a Szeged felőliek Kőbánya-Kispestig közlekednek, illetve innen indulnak. Rákoson, Aszódon és Hatvanban sztrájkolnak, ezért csak Pécel és Gödöllő között jár egy-egy vonat, de Budapestre nem tudnak eljutni innen a szerelvények. A szolnoki és a ceglédi pályaudvar is üzemel - tette hozzá. Miskolc Tiszai pályaudvaron sztrájkolnak, ezért Ózd felé, továbbá Hidasnémeti, Szerencs felé nincs vasúti összeköttetés. Nyékládháza és Hort-Csány között járnak a vonatok - írta Kavalecz Imre. Debrecen, Nyíregyháza környékén közlekednek a vonatok, Mátészalkán viszont nem járnak. Szeged állomás nem indít, nem fogad, a budapesti közlekedés Kiskundorozsma állomásról bonyolódik. Szeged és Kiskundorozsma között autóbuszok szállítják az utasokat. Szeged-Rókusról kisebb késésekkel közlekednek Békéscsabára a vonatok. Nem járnak a szerelvények Kisszénás-Kondoros, Mezőtúr-Orosháza-Mezőhegyes, Mezőhegyes-Battonya, valamint Szeged-Szabadka között - fűzte hozzá. Szombathely állomás még mindig nem tud indítani és fogadni vonatokat. Akadozik viszont a közlekedés Kaposvár térségében is - tájékoztatott Kavalecz Imre. Az egy hete tartó sztrájk azt követően folytatódott vasárnap, hogy vasárnap sem született megállapodás a MÁV és a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) között. Az egyeztetést hétfőn 17 órakor folytatják. A VDSZSZ 2008. február 1-jén hirdette meg határozatlan idejű, úgynevezett gördülősztrájkját. A szakszervezet egyik fő követelése, hogy minden vasutas kapjon nettó 250 ezer forintot a MÁV Cargo privatizációs bevételéből, ami a 102,5 milliárd forintból 8 milliárd forintot tenne ki. A szakszervezet továbbá - a megajánlott 6,9 százalékos bérfejlesztés mellett - 10 százalékos plusz bérfejlesztést kér a kiszervezett MÁV-társaságok dolgozói számára, a MÁV-START Zrt., a MÁV-Trakció Zrt., illetve a MÁV-Gépészet Zrt. munkavállalóinak. Utóbb ezek a követelések kiegészültek a december 14-én életbe lépett új menetrend visszavonásának igényével, mivel az az érdekképviselet szerint ellehetetleníti a személyszállítást.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.