Közélet

Számvevőszék: Csongrád megye példát mutatott

Számvevőszék: Csongrád megye példát mutatott

2008. december 15., hétfő
Számvevőszék: Csongrád megye példát mutatott

Fotó: Gémes Sándor

Csongrád megye számos kérdésben példa lehet az ország minden önkormányzata előtt, hiszen annak ellenére, hogy a kormányzat 2007-ben közel egymilliárd forintot vont el a megyétől, gazdálkodása stabil, gondosan bánt az adófizetők pénzével, belső ellenőrzési rendszere pedig kiváló - fogalmaz az Állami Számvevőszék (ÁSZ) jelentése, melyet hétfőn mutattak be sajtótájékoztató keretében a megyeházán. Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke sikeresnek, építőnek nevezte a vizsgálatot.

Az ÁSZ négyévente végez átfogó ellenőrzéseket az úgynevezett kiemelt költségvetési kockázatú önkormányzatoknál: a 2007-2010 közötti ciklusban idén került sor a Csongrád Megyei Önkormányzatra, jövőre Hódmezővásárhely, 2010-ben pedig Szeged számíthat a vizsgálatra. A számvevőszéki jelentés részleteit

Sepsey Tamás,

az ÁSZ helyettes főigazgatója ismertette, mielőtt átnyújtotta a dokumentumot

Magyar Annának

(képünkön)

. A szakember elmondta, a Csongrád Megyei Önkormányzat gazdálkodása megfelelő, kiegyensúlyozott, példamutató, ugyanakkor a központi finanszírozás közel egymilliárdos csökkenése miatt a megye nehéz helyzetbe került, hiszen feladatai nem csökkentek, s azokat - legyen szó közszolgáltatásokról vagy önkéntes vállalásokról - változatlan színvonalon kell ellátnia. Likviditási gondjait részben kötvénykibocsátással tudta orvosolni 2008-ban. A hivatal 2005 és 2007 között minden évben hiánnyal tervezett, mégis többlettel zárt, ami a belső átcsoportosításoknak, a működési költségek csökkentésének és az év közbeni pluszbevételeknek köszönhetőek. A megye adósságállománya ezzel együtt a tavalyi év végén 1,2 milliárd forintra rúgott. Az európai uniós pályázatokkal kapcsolatban arról beszélt, hogy jó célokat tűzött ki a megye, mint például az intézményrendszerének fenntartható működtetése, a közszolgáltatások biztosítása és a nemzetközi kapcsolatok fejlesztése; illetve megállapítható az is, hogy a benyújtott pályázatok összhangban vannak a megye gazdasági programjának céljaival. Az önkormányzat közel áll ahhoz, hogy jónak lehessen nevezni felkészültségét az uniós források fogadására - 2007-ben egyébként csupán Borsod-Abaúj-Zemplén megye, az idei évben pedig eddig mindösszesen Debrecen tudott megfelelni az ÁSZ által felállított szigorú kritériumoknak... Sepsey Tamás azt is elmondta, kiválóak a megyei önkormányzatnál működő ellenőrzési rendszerek; példamutató, hogy a korábbi ÁSZ-vizsgálatok során tett javaslatokat gyakorlatilag maradéktalanul teljesítették. A sajtótájékoztatón Magyar Anna közgyűlési elnök megköszönte az ÁSZ és az önkormányzat hivatala munkatársainak a vizsgálat során tett erőfeszítéseit. Úgy fogalmazott, örül, hogy a jelentésben feltárt hiányosságok - melyeket igyekeznek minél hamarabb pótolni - eltörpülnek a pozitívumok mellett. Hozzátette, az ÁSZ kimondja, hogy a megye gondosan bánt az adófizetők pénzével a külső szolgáltatók igénybevételekor.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.