Közélet

MSZP-s pofon a szegedi vállalkozásoknak?

MSZP-s pofon a szegedi vállalkozásoknak?

2008. december 9., kedd
MSZP-s pofon a szegedi vállalkozásoknak?

Fotó: Gémes Sándor

Szentgyörgyi Pál (MSZP) gazdasági alpolgármester a megszorítások és a fejlesztések éveként beszél 2009-ről, a Fidesz szegedi frakciója kedden pontosított: az ellenzéki képviselőcsoport szerint a könyörtelen megszorításokról és az erőltetett fejlesztésekről szól majd a következő esztendő. Erről, illetve a városvezetés vállalkozásokat ellehetetlenítő politikájáról Hüvös László frakcióvezető, illetve Oláh János és Póda Jenő önkormányzati képviselő beszéltek közös sajtótájékoztatójukon.

Hüvös László

azt mondta: a szegedi városvezetés következő hónapokra tervezett intézkedései még a későbbi kibontakozás csíráit is elfojtják, megakadályozzák bármiféle fejlődés lehetőségét. A frakcióvezető a Gyurcsány-kormány felelősségét firtatta a magyarországi válság kapcsán, megemlítve, hogy a jelenlegi miniszterelnök évről évre kisebb gazdasági fejlődési adatokat produkál. 2009-ben már annak is örülnünk kell, ha nem esik negatív tartományba a fejlődési görbe. Ez a vállalkozásokon, azokon keresztül pedig a családokon csapódik le, a helyzetet pedig tovább rontják a megszorítások, az áremelések mind országosan, mind pedig helyben - tette hozzá.

Oláh János

a 2004-es év Presztízs díjas vállalkozójaként szólt a vállalkozások helyzetéről. Úgy fogalmazott, az egyre növekvő adóterhek és járulékok, az uniós csatakozást követően megjelent járulékos költségek és túlburjánzott bürokrácia, illetve a folyamatosan szűkülő piac mellett eljutottunk odáig, hogy már az is örül, aki talpon tud maradni. A városrendezési, tulajdonosi és lakásügyi bizottság fideszes alelnöke szerint a kormány tudatosan veri szét a kis- és középvállalkozásokat, a magyar gazdaság gerincét, Szeged pedig élen jár ebben, hiszen a város baloldali vezetésének semmiféle kézzelfogható vállalkozásfejlesztési elképzelése sincs. Az induló vállalkozásoknak adókedvezményekre, kedvezményesen igénybe vehető helyiségekre, fejlesztési alapra lenne szükségük, ehelyett csak az figyelhető meg, hogy a városvezetéshez gazdaságilag, politikailag vagy perszonálisan kötődő cégek érthetetlen és magyarázhatatlan kivételezésben részesülnek.

Póda Jenő,

a pénzügyi bizottság alelnöke két módosító indítványát ismertette, melyeket a helyi adórendelethez nyújt be a pénteki közgyűlésre. Mint fogalmazott, a kilábalást csak a gazdasági növekedés beindításával lehetne elérni, ezért jelentős adó- és járulékcsökkentésre van szükség. A fideszes politikus szerint

Botka László

nem mond igazat, mikor arról beszél, hogy az így kieső összegeket máshonnan kellene pótolni, hiszen a városháza jövő évi költségvetési koncepciója elismeri: ezek az összegek már nincsenek is meg. Egyáltalán nem meglepő - fűzte hozzá -, hogy csökkentek a helyi adóbevételek, hiszen a túladóztatás (2007. január óta például több mint ötven százalékkal emelkedett az építményadó) és a hihetetlen mértékű bürokrácia ellehetetlenítették a vállalkozásokat. Póda ezért azt javasolja, új munkahelyek teremtése, illetve a meglévő munkahelyek megtartása érdekében Szeged - bizonyos feltételek teljesítése esetén - nyújtson 1-1 millió forint adóalap-kedvezményt a munkáltatóknak. A politikus „beruházás- és növekedésellenesnek" nevezte az MSZP-SZDSZ szegedi költségvetési politikáját, s úgy fogalmazott: a pénteki közgyűlésen eljön az igazság pillanata, ott lehet majd bizonyítani, ki milyen mértékben barátja a vállalkozásoknak, a munkahelyteremtésnek. Szegednek - összegeztek a képviselők - mindenképpen termelő beruházások kellenek, a fejlődés ugyanis korántsem azonos az újabb és újabb bevásárlóközpontok átadásával, hiába is gondolja így Botka László és köre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.