Közélet

Magyarok Karácsonya Ópusztaszeren

Magyarok Karácsonya Ópusztaszeren

2008. december 14., vasárnap
Magyarok Karácsonya Ópusztaszeren

Fotók: Gémes Sándor

Advent harmadik hétvégéjén rendezte meg a Csongrád Megyei Önkormányzat a II. Magyarok Karácsonyát az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban. A tavalyi esztendőben a nemzeti együvé tartozás jegyében hívták ünnepelni a résztvevőket, főleg határon túli honfitársainkat, az őket képviselő szervezeteket; idén pedig a hátrányos helyzetű polgártársainkkal együtt hallhattuk többek között Mádl Dalma, Jókai Anna, Döbrentei Kornél beszédét vagy Petrás Mária énekét.

Az ünnepség az emlékpark Rotundájában kezdődött. Az idei rendezvény a nemzeti együvé tartozás fényében a sérült társainkról való gondoskodásra igyekezett felhívni a figyelmet. A Feszty-körkép ölelésében a Nemzeti Együvé Tartozás Alapítvány kuratóriumának elnöke, az egykori köztársasági elnök,

Mádl Ferenc

felesége,

Mádl Dalma

és a kuratórium tagja, a Kossuth-díjas írónő,

Jókai Anna

mondott beszédet, melyet

Petrás Mária

éneke díszített. Mádl Dalma először egy 17. századi adventi ének szövegével köszöntötte a jenlévőket, majd az összetartozás, a magyarság minőségét egy fenyőhöz hasonlította. Egyenes törzs, mélyre nyúló gyökerekkel, nem hajlik erre-arra, szilárdan nyúlik az ég felé, hogy belássa a hont, és susogása elhallik mindenfelé - érzékeltette az egykori köztársasági elnök felesége, hogyan is kellene élnünk magyarságunkat. Karácsony közeledtével Dalma asszony a szegények, elesettek helyzetére irányította a jelenlévők figyelmét, példának állítva Jézus történetét, aki nem palotába, hanem istállóba érkezett, s egész életét szerényen, szegénységben töltötte. Az igazi ajándék tehát az ő születése, amiért megváltotta az emberiséget.

Felismerni a valódi fényt

„Gyakran elhangzik a nehéz sorsot jellemezvén, hogy Isten háta mögött, mit lehetne tenni" - mondta Jókai Anna. „Én viszont úgy gondolom, hogy a Teremtőnek nincsen háta. Mindenkire figyel, még akkor is, ha nehéz sorsot kell ma élnie. Magyarország is ebben a helyzetben van, ahol félő, hogy lassan a karácsonyt is kiárusítjuk, megfeledkezünk honfitársainkról, akiknek a mindennapi betevőre is csak keserves erőfeszítések árán telik." Az írónő szerint talán még sosem volt akkora várakozás, mint a mai magyar adventben. Más alapokra kell helyezni, ami ma körülöttünk és bennünk zajlik, hiszen az anyagi válság nem lenne, ha mindezt nem előzte volna meg egy szellemi válság. A magyarságnak kiemelt szerepe lehet e korszak megváltoztatásában, amennyiben felismerjük a valódi fényt az alagút végén. Nem a neoncsillogást. „Én vagyok a világ világossága" - idézte gondolata zárásaként Jézus szavait az írónő. Jókai Anna mélyreható szavai után

Gyulay Endre,

a Szeged-Csanádi Egyházmegye nyugalmazott püspöke megáldotta a karácsonyfát, majd a résztvevők az Attila-teremben

Döbrentei Kornél

írónak és

Magyar Annának,

a megyei közgyűlés elnökének a köszöntőjét hallhatták. Az elnök asszony Petrás Mária gyönyörű kézműves alkotásai előtt beszélt a magyarok szellemi felébredéséről. Az épület előtt az ünnepet betlehemes játék zárta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.