Közélet

Fidesz: nem lehet a válságra fogni a rossz kormányzást

Fidesz: nem lehet a válságra fogni a rossz kormányzást

2008. december 3., szerda
Fidesz: nem lehet a válságra fogni a rossz kormányzást

Fotók: Gémes Sándor

„Baljós árnyak" Szegeden? Nem a jól ismert Csillagok Háborúja filmsorozat forintmilliárdnyi dollárt felemésztő epizódjáról van szó, bár az összeg tekintetében nagy a hasonlóság. Szerdán a szegedi Fidesz-irodában tartott sajtótájékoztatót ezen a címen Hüvös László (Fidesz) és Póda Jenő (Fidesz) önkormányzati képviselő, akik a városi közgyűlés december 12-én tárgyalandó költségvetési koncepcióját helyzeték csillagközi magasságokba.

„A tervezett 2009-es megszorítások esetében - amiről december 15-én szavaz a parlament - a kormány 1000 milliárdos nagyságokban beszél, ami egy hétköznapi embernek nehezen értelmezhető mennyiség, ezért mi ezt most tényszerű adatok segítségével megpróbáljuk a családi kassza szintjére levetíteni" - mondta bevezetőjében

Hüvös László,

a Fidesz-frakció vezetője. A politikus elmondta, hogy a városvezetés a távfűtés árát 10 százalékkal szeretné növelni, holott a kormány bejelentette, hogy nem emeli a gáz árát. Jogos tehát a kérdés: miért?

Emelni a csillagokig

A képviselő a növekvő rezsikiadások kapcsán rövid múltidézésbe kezdett. Véleménye szerint a távfűtés hődíja a ciklusban már eddig is 113 százalékkal emelkedett, majd emlékeztetett rá, hogy 2006-2008 között a tömegközlekedés 50, a csatornadíj 96, a szemétszállítás 35, a parkolás 47 százalékkal drágult, a szociális ellátások sok esetben 30-40, míg a lakbérek 102 százalékkal kerülnek többe. Szerinte az idei áremelések ezeket a sokkoló adatokat fogják tetézni, és tovább nehezítik a családok megélhetését.

A megtépázott országra még egy vihar

Póda Jenő,

a pénzügyi bizottság alelnöke kifejtette, három megközelítésből érdemes vizsgálni az ország helyzetét: mi vezetett ideáig, mi a jelenlegi állapot, és mit kell tenni azért, hogy kilépjünk a gödörből. A megszorításokra a kormány kommunikációja szerint a nem várt pénzügyi válság miatt kerülhet majd sor. Viszont az már közel sem mindegy, hogy egy ilyen válság vihara milyen állapotban lévő állam területére érkezik. Magyarország esetében jól látható, hogy a hat év MSZP-SZDSZ-es kormányzás hatásai miatt az életmentő hitel nélkül csődközeli állapotba került volna országunk. 2002-ben egy teli kasszát vett át a Medgyessy-kormány, amit felelőtlenül használt fel, és ezt a szakszerűtlen gazdálkodást folytatta

Gyurcsány Ferenc.

Póda itt említette meg

Botka Lászlót

is, aki szerinte nem bújhat el polgármestersége mögé, hiszen az összes törvényjavaslatot, költségvetést országgyűlési képviselőként teljes felelősséggel megszavazta, támogatta. A képviselő hozzátette, hogy sajnálatos módon Szeged a válsággal kapcsolatban defenzív taktikát választ - komoly megszorításokat kezdeményez -, amiből nehéz fellendülést kezdeményezni. Póda példának hozta fel Kaposvárt, ahol a helyi adók és járulékok csökkentésével az üzleti szektornak, a gazdaságnak nyújtanak új lehetőségeket.

Az önkormányzatokat érintő legfontosabb elvonások 2009-ben

Települési önkormányzatok feladatai: 5924,3 millió Ft. Közművelődési és közgyűjteményi feladatok: 1887,9 millió Ft. Szociális és gyermekjóléti alapszolgáltatás feladatai: 2540,4 millió Ft. Szociális és gyermekvédelmi bentlakásos és átmenetei intézményi ellátások: 3698,8 millió Ft. Közoktatási hozzájárulások: 32633,1 millió Ft. Központosított előirányzatok: 78846 millió Ft. Egyes szociális feladatok támogatása: 8415 millió Ft. Helyi önkormányzati hivatásos tűzoltóságok támogatása: 1649,6 millió Ft. A többcélú kistérségi társulások támogatása: 3601,7 millió Ft.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.