Közélet

Dolgozhat tovább az Angliában eltiltott patológus

Dolgozhat tovább az Angliában eltiltott patológus

2008. december 23., kedd
Dolgozhat tovább az Angliában eltiltott patológus

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Patológiai Intézetének tájékoztatása szerint a Patológiai Intézetben az elmúlt hónapokban végzett audit teljes bizonyossággal kimutatta, hogy nem követetett el semmilyen, a walesihez hasonló hibát az a magyar patológus, akit a szigetországban eltiltottak a munkavégzéstől, és akitől szeptemberben az SZTE Patológiai Intézete is megvált.

A patológus által kiadott leleteket azt követően ellenőrizték, hogy kiderült, vizsgálat indult ellene Walesben az ott felállított téves diagnózisok miatt, majd ott el is tiltották a munkavégzéstől.

Mikó Tivadar

, az SZTE Patológiai Intézet vezetője 2008. szeptember 23-i hatállyal kezdeményezte az érintett közalkalmazotti jogviszonya közös megegyezéssel történő megszüntetését, mivel a patológus a SZTE Patológiai Intézetet, tehát magyarországi munkáltatóját nem tájékoztatta a helyzetről, és nem ment el a külföldi meghallgatásokra. A belső vizsgálat során a patológus által hazatérése óta kiadott kórszövettani és aspirációs citológiai leleteket kivétel nélkül áttekintették, a General Medical Council által elrendelt vizsgálattal azonos elvek szerint. Ennek során 1.112 kórszövettani és 329 aspirációs citológiai leletet auditáltak. Ezek között mindössze egyetlen téves értékelést találtak, ezért az Intézet azonnal felvette a kapcsolatot a beteg kezelőorvosával, és kezdeményezte a beteg ismételt vizsgálatát. Az utánvizsgálatot elvégző egyetemi tanár azonban nem észlelt a betegnél olyan további elváltozást, amely beavatkozást vagy újabb mintavételt indokolt volna. Az audit eredményeit összegezve megállapították, hogy a szigetországi munkától eltiltott patológus magyarországi diagnosztikai tevékenységével megfelelően szolgálta a betegek és a betegek gyógyításának érdekeit, nekik kárt nem okozott - tájékoztatott

Bittner Péter

PR-asszisztens. Mikó Tivadar intézetvezető hangsúlyozza: „Annak hátterében, hogy miközben a patológus walesi munkáját ennyire negatívan ítélték meg, viszont itthon semmilyen komoly vétséget nem követett el, két fontos tényező állhat. Az egyik, hogy míg hazai tevékenysége jobbára speciális szakterületére, az emlőpathologiára és az aspirációs cytológiára irányult, addig Walesben általános kórházi anyagot leletezett, beleértve olyan szakterületeket is, ahol nem rendelkezett különösebb gyakorlattal. Másrészt, a szegedi intézet patológusai a leletezést közösen, külön erre a célra szolgáló helyiségben végzik, ahol korlátlan konzultációs lehetőség áll rendelkezésükre. Az érintett patológus pedig a kórszövettani esetek öt százalékában élt is ezzel a lehetőséggel, kikérte az adott területen nagyobb tapasztalattal rendelkező kolléga véleményét, és ez a gyakorlat megóvta a klinikai horderejű tévedésektől."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.