Közélet

A szocialisták az ópusztaszeri helyzetről

A szocialisták az ópusztaszeri helyzetről

2008. december 20., szombat
A szocialisták az ópusztaszeri helyzetről

Fotó: Gémes Sándor

Közös érdek a szakadék felé rohanó Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark megmentése, s ezért tenni is kell - mondta Kozma József, a Csongrád Megyei Közgyűlés MSZP-SZDSZ frakciójának vezetője pénteki sajtótájékoztatóján Szegeden.

A politikus úgy fogalmazott, 2006 végéig a park gazdaságilag, morálisan és a látogatottságot tekintve is rendben működött. Azt követően azonban olyan romló tendencia indult el, amelyet egyelőre semmiféle intézkedés nem tudott megállítani.

Kozma József

(képünkön)

azt mondta, hogy

Magyar Anna

(Fidesz) közgyűlési elnök vezetési válságot is előidézett, amikor a héten az emlékparkot üzemeltető kht. taggyűlésén „puccszerűen" le akarta váltani

Horváth Gábort,

akit 2007-ben még nagy bizalommal választott meg igazgatónak a megyei vezetés. Hozzátette: hibának tartja, hogy a Horváth-féle vezetés gyökeresen szakított a korábbi igazgató,

Nagy László

által a 2007-2012-es időszakra kidolgozott projektekkel, s elhibázottnak látja a park által folytatott válságkommunikációt is. A frakcióvezető kiemelte, hogy a közgyűlés csütörtöki zárt ülése nem állt az igazgató leváltása mellé, mert korainak tartották a lépést. Ha a közgyűlés januárban úgy dönt, hogy új vezető kell, akkor lehet elbocsátani a régit. Kozma József szerint a közös kincset jelentő parkot „fogyaszthatóvá kell tenni". A legfontosabb egy hosszú távú program, működési terv kidolgozása. A két politikai oldal egyetért abban: nem szabad hagyni, hogy összeomoljon az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark Kht. El kell kezdeni a munkát a megszerzett hazai és uniós források segítségével, ehhez az MSZP és az SZDSZ minden segítséget meg fog adni - mondta Kozma, aki hozzáfűzte: ha a megyei önkormányzatnak történelmi-kulturális-közművelődési szempontokból valóban Ópusztaszer a legfontosabb, ezt a működési támogatások odaítélésében is ki kellene fejeznie, akár más intézmények rovására is. Mint arról beszámoltunk, a megyei közgyűlés csütörtökön a korábbi 30 millió helyett 52 millió forint tagi kölcsönt szavazott meg a parkot üzemeltető cégnek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.