Közélet

Demonstráció Szegeden - a Cserepes sori telepen élők petíciót adtak át

Demonstráció Szegeden - a Cserepes sori telepen élők petíciót adtak át

2008. november 4., kedd
Demonstráció Szegeden - a Cserepes sori telepen élők petíciót adtak át

Mintegy kéttucatnyian demonstráltak a Cserepes sori cigánytelepen élők közül kedden délben a szegedi polgármesteri hivatal előtt; attól félnek, hogy az utcára kerülhetnek, ezért petíciót adtak át az önkormányzat egyik munkatársának.

A Cserepes sori önkormányzati lakásokban élő 200-250 ember lehetetlen helyzetbe kerül, a komfort nélküli lakásokért magas lakbért fizetnek - mondta

Czirok Péter

, a telepen élők szószólója, hozzátéve: ráadásul hatalmas összegekről szóló kiegészítő számlákat is kapnak, amelyeket képtelenek kifizetni. A mintegy 30 négyzetméteres lakásokért az ott élőknek havonta 21 ezer forint lakbért vagy ugyanennyi közös költséget kell fizetniük, s volt olyan vízszámla, amely több mint 100 ezer forintról szólt. A lakók képtelenek ezeket a számlákat kifizetni, hiszen a rezsi gyakran magasabb, mint amennyi pénzből a gyakran szociális segélyre szoruló családok élnek. A fizetésképtelenség azzal járhat, hogy fölbontják a bérleti szerződésüket - közölte a férfi. Czirok Péter szerint a telepen élők ellehetetlenítésének oka, hogy a terület ingatlanpiaci szempontból rendkívül felértékelődött, a közelben bevásárlóközpont nyílt, s most épül egy áruház is. A petíció aláírói azt szeretnék elérni, hogy az önkormányzat vizsgálja felül a számlákat, az elvégzett munkákat, illetve a tájékoztassa az ott élőket arról: mi a célja a Cserepes sorral.

Katona Gyula,

a térség önkormányzati képviselője (MSZP) elmondta: a húsz, négylakásos ház az ötvenes években épült azoknak a munkásoknak, akik a közelben működő téglagyárban dolgoztak. Mintegy huszonöt lakás magántulajdonú, a többi bérlakás, de élnek a telepen illegális lakásfoglalók is. A leromlott ingatlanokban a vezetékek már teljesen tönkrementek, ennek következménye a magas rezsi. A képviselő közölte, hogy a siralmas állapotú házakat előbb-utóbb le kell bontani, a terület rehabilitációjára pedig uniós forrásokra pályázik a város.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.