Közélet

Az őszödi kormányfő szegedi és makói kiszolgálóiról

Az őszödi kormányfő szegedi és makói kiszolgálóiról

2008. november 27., csütörtök
Az őszödi kormányfő szegedi és makói kiszolgálóiról

Fotók: Gémes Sándor

Hazánk és szűkebb régiónk gazdasági-politikai válsága volt a témája a Makói Szalon közéleti rendezvénysorozat nyolcadik estjének, melyet a napokban tartottak a helyi Kalász étteremben. Ezúttal két egyetemi oktatót, Oláh János (képünkön középen) közgazdász-önkormányzati képviselőt és Löffler Tibor (balra) politológust hallhatta az érdeklődő közönség.

A 2007. március 27-én útnak indult sorozat - melyet öt jobboldali makói önkormányzati képviselő:

Halmágyi Pál, Gilicze János, Kovács Sándor, Orosné Spák Hedvig

és

Márton Imre

(képünkön jobbra)

szervez - keretében időről időre olyan Makóhoz kötődő vagy országos ismertségű közéleti személyiségeket látnak vendégül, akik a megszokottól kissé eltérő szempontból világítják meg a város, az ország és a világ legfontosabb kérdéseit, problémáit. Az ez évi utolsó esten

Oláh János

közgazdász szemmel, a bajok gazdasági gyökereit kutatva beszélt az egyre mélyülő válságról, míg

Löffler Tibor

, a SZEGEDma.hu publicistája politikai elemzést adott a helyzetről. A közel kétórás interaktív beszélgetésben - melyet Márton Imre moderált - kiderült: a gazdaság és a politikum szorosan összefüggnek, egyáltalában nem választhatóak el egymástól. Márton Imre portálunknak elmondta: a rendezvény két vendége Szeged és Makó sorsa között is párhuzamot húzott, rámutatva arra, hogy mindkét települést a Gyurcsány-kormányt, a válságot elmélyítő gyurcsányi politikát kiszolgáló szocialista politikus, országgyűlési képviselő irányítja, ráadásul mind

Botka László,

mind

Buzás Péter

jelen volt a hírhedt őszödi beszédnél, így annak árnyéka is rájuk vetül. Oláh János szegedi önkormányzati képviselőként felhívta a figyelmet, hogy a szocialisták országos szinten és Csongrád megye székhelyén is pénzpazarló látványberuházásokkal (példaként az újszegedi fürdőfejlesztést említette) bolondítják az embereket, közben pedig tulajdonképpen magánkézre játsszák át az állami, illetve az önkormányzati vagyont. Új gazdaságpolitikát sürgetett, hozzátéve, hogy bármiféle előrelépés csakis az igazi nemzettudaton, a patrióta-lokálpatrióta gondolkodás talaján valósulhat meg. Ez utóbbi kérdés a 2004. december 5-i csúfos népszavazás évfordulójához közeledve különösen aktuális, hiszen a baloldali politikai elit továbbra sem kért bocsánatot a határokon kívül rekedt nemzettársainktól. Löffler Tibor egyebek mellett arról beszélt, hogy Gyurcsány Ferenc számára vízválasztó lehet a 2009-es európai parlamenti választás. Emlékeztetett rá, hogy Medgyessy Péter bukásához is a gyenge EP-választási szereplés vezetett 2004-ben, s véleménye szerint akár 2009-ben is előfordulhat hasonló forgatókönyv, ám Gyurcsány pozícióját szilárdabbnak látja, mint pártonkívüli elődjéét. A Makói Szalon 2009-ben is folytatódik, januárban a Magyar Kultúra Napjához kötődve kulturális témával várják majd az érdeklődőket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.