Közélet

A szocialisták „ingatlanbizniszei” már a cigányokat sem kímélik?

A szocialisták „ingatlanbizniszei” már a cigányokat sem kímélik?

2008. november 7., péntek
A szocialisták „ingatlanbizniszei” már a cigányokat sem kímélik?

A Jobbik az óvodások után a roma családok védelmére kelt

Fotók: Gémes Sándor

A Jobbik szegedi szervezete és a Lakhatás Iskolázottság Foglalkoztatottság Közhasznú Egyesület (LIFE) együtt sétáltak a városháza elé, hogy közösen adják át az önkormányzat vezetőinek azt a petíciót, melyben nyolc kérdést intéznek Botka László polgármesterhez jövőjükkel, főleg a Cserepes sori szociális bérlakásaikat érintő megemelt rezsiköltségekkel kapcsolatban.

Ö. Kovács Márton,

a párt szegedi alelnöke arról beszélt, hogy felháborítónak tartja, hogy az óvoda bezárása után egy újabb ingatlan-lobbi miatt kell szegedi polgároknak hazugságoktól sem mentes eljárásban szenvedő félként részt venniük. Mint ismeretes - és amint arról a SZEGEDma.hu is beszámolt - a Deák Ferenc utcai óvodára egy kaszinó érdekeit szem előtt tartva szabadította rá a városvezetés az ÁNTSZ-t, amelynek jelentése alapján könnyen ítélhette az intézményt bezárásra felújítás, korszerűsítés helyett. Most ugyan erre készül a Cserepes soron élő, mintegy kétszáz emberrel. Az alelnök szerint az úgynevezett cigánysoron élő, többségében roma családokat éppúgy kilakoltatják majd, mint az ovisokat. Az ingatlan-lobbi ezúttal a közelben felépült új kereskedelmi központ, a Napfény Park felől érkezik, a kilakoltatás előkészítésében segédkező szervezet pedig ezúttal az önkormányzati tulajdonú Ingatlankezelő és Vagyongazdálkodó ZRT. (IKV).

A Magyar Gárdával még vakolni is segítenének

Tóth Péter

elnök hozzátette, hogy az utóbbi időkben jellemző a városvezetésre, hogy íróasztalok mögül hozzák meg döntéseiket, a civilek bevonása nélkül. „Véleményünk szerint az alapvető emberi jogokhoz köthető a lakhatási, oktatási és munkahelyteremtési körülményekkel kapcsolatos kiemelt önkormányzati segítség. Ezért is támogatja a Jobbik a LIFE petícióját, hiszen Szegeden bár szocialista a városvezetés, mégis már a szociális kérdésekben sem a polgárok, hanem a nagytőke érdekei érvényesülnek" - így az elnök, aki portálunknak tett korábbi nyilatkozatában azt is kifejtette, hogy pártjuk és a Magyar Gárda is szívesen felajánlják munkás kezeiket a roma családok házainak esetleges felújításában.

Belvárosi árak a gettóban

A LIFE egyesület és a cserepes sori lakók képviseletében

Czirok Péter

elmondta, hogy ők 2007-ben több fotót is készítettek, melyeken jól kivehető, hogy komoly felújítás az elmúlt tizenöt évben nem történt. A kálvária akkor kezdődött, amikor az IKV négy évvel ezelőtt társasházzá nyilvánította a telepet. Most az alig ötven négyzetméteres lakások rezsije 40-50 ezer forintra rúg. Az itt található ingatlanok 75 százaléka szociális bérlakás, melyeknek a közös költsége kétszerese egy belvárosi önkormányzati lakásnak. Czirok szerint egy országos rádióban olyan hírek is szárnyra kaptak, hogy a város felajánlott az itt élő romáknak cserelakást, de ez nem igaz, velük még senki nem ült le, és semmiről sem tájékoztatják, csak a megnövekedett számlákat nyújtják be.

A petíció:

Tisztelt Botka László Polgármester úr!

A cserepes sori lakóközösség nevében a következő kérdésekre kérünk Öntől választ:

1. Mi a terve a városnak a cserepes sori romateleppel és az itt élő emberekkel? Igazak-e azok az állítások, amelyek szerint a romatelep helyére lakóparkot szándékoznak egyes beruházók építeni, miközben a telepen élők semmiféle tájékoztatást nem kaptak erről?

2. Az IKV Zrt. által kiállított 40-120 ezer forintos (kiegészítő) számlák milyen valós tevékenységet, szolgáltatást tartalmaznak?

3. Igazak-e azok az állítások, hogy a rendkívül magas számlákat kifizetni nem bíró bérlőket és tulajdonosokat bírósági végrehajtás fenyegeti, mivel az IKV Zrt. a bírósághoz fordult?

4. Van e köze a magas számláknak a telep körül folyó nagy beruházásokhoz?

5. A csatolt fotók azt igazolják, hogy a telepen az elmúlt 15 évben nem történt felújítás. Folytatott-e az önkormányzat ez ügyben vizsgálatot az IKV Zrt-nél? Amennyiben nem, kérjük, szíveskedjék vizsgálatot indítani, és szükség esetén a felelősöket fegyelmi felelősségre vonni, illetve büntető felelősségük megállapítását kérni.

6. Mi indokolta, hogy az IKV Zrt, a CKÖ és az Önkormányzat a villanyórákat a telekhatároktól lényegesen távolabb helyeztesse el? Az áthelyezés óta a 40 m2-es lakások villanyszámlái 15-20 ezer forintra rúgnak. Vajon kinek a fogyasztását fizetik az itt lakó romák?

7. Kérjük, hogy a feltűnő értékaránytalanság miatt szíveskedjék felülvizsgálni azon Cserepes sori, komfort nélküli lakások bérleti díjait, amelyek a 20 ezer forintot is meghaladják!

8. Van-e a munkahelyteremtő programja a városnak, amely legális munkalehetőséget jelentene a telepi cigány embereknek, akik munkabérből szeretnének élni?

Szeged példát mutat az iskolai deszegregáció terén. A lakhatás és a foglalkoztatottság terén azonban nem érezzük e pozitív folyamatokat, holott hosszú távon ezek kölcsönösen feltételezik egymást. Már közhely, hogy a Lakhatás, Oktatás és Foglalkoztatás együttes kezelése hozhat csupán eredményeket a cigányság és a többség viszonyának, életminőségének javításában.

Mire számíthatunk Polgármester úr?

Emberek vagyunk. És romák. Emberként azt kérjük és várjuk el, ami mindenkit megillet egy demokratikus jogállamban. Romákként UGYANEZT. Nem többet, de nem is kevesebbet. Adni is ennyit tudunk.

Tudjuk, hogy nem egy csettintésre megoldható problémákról van szó. A mi gondjaink azonban - itt, a Cserepes soron - ennél konkrétabbak. Tény, hogy többségünk igen szegény ember. Tény, hogy putrink fenntartásáért az IKV irreálisan magas költségeket követel. Az is tény, hogy a mikéntre és a hogyanra újra és újra feltett, PONTOS információkra vonatkozó kérdéseink érdemi válasz nélkül maradnak.

Többségünk nem segélyből TENGŐDNI, hanem munkabéréből ÉLNI kíván. Hatékony munkahelyteremtő programokra van szükségünk, és annak a gyakorlatnak a megszüntetése, amely az ingatlanpiaci szempontból rendkívül felértékelődött területről egyszerre eltünteti a „csóró cigányokat".

Eddig a petíció, amit a

www.romalap.eu

oldalon is elolvashatnak az érdeklődők, és megnézhetik a vonatkozó videófelvéteket is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.