Közélet

Újra kiásták a csatabárdot a stadionügyben?

Újra kiásták a csatabárdot a stadionügyben?

2008. október 14., kedd
Újra kiásták a csatabárdot a stadionügyben?

Avagy a SZVSE nélkül mégsem megy?

Fotók: Gémes Sándor

A SZEGEDma.hu szerkesztőségébe az Együtt a Szegedi Labdarúgásért szurkolói mozgalom egy olvasói levelet juttatott el a Délmagyarországban nemrégiben megjelent, a SZVSE- és Szeol-pályát érintő cikk kapcsán. A focidrukkerek úgy látják, az ügyben egyesek a tények megkerülése mellett hazugságokkal bástyáznák körbe magukat. A civilek azért aggódnak, hogy a helyi gazdasági és politikai elit ismét önös céljai okán, bűnbakot keresve sportegyesületeket állít majd pellengérre, lehetetlenít el. A sportbizottság elnöke tiszta vizet önt a pohárba: a városban pofára osztják a támogatásokat.

Portálunk városvezetéshez közeli informátora arról tájékoztatott minket, hogy a jelenlegi baloldali irányítású önkormányzat politikai népszerűségének megerősítése érdekében a 2010-es választások előtt mindenképpen fel szeretne mutatni új beruházásokat, többek között egy uszodát és egy rendezvénycsarnokot, illetve buszpályaudvart.

A közéleti paprikás krumpli

Ezeknek a fejlesztéseknek kulcsfontosságú szereplője a Szeviép cégcsoport, mely korábban kifejezte vételi szándékát a Szeol-pályára, s erre vonatkozólag opciós szerződést is kötött a SZVSE-vel. A tervek szerint az önkormányzat eladta volna az Etelka sori Szeol-stadiont, amire közösen pályázott volna a Szeviép és a vasutas sportegyesület. A Szeviép némiképp felújítva a SZVSE tulajdonába adta volna a létesítményt, cserében pedig igényt tartott a vasutasok kitűnő fekvésű, ám leromlott állapotú ingatlanjára. Az opciós szerződés a múlt héten járt le, és valószínű ennek köszönhető, hogy az érintett cégcsoport és az önkormányzat újra felmelegítette az ingatlancserékkel és -átminősítéssel dúsított közéleti paprikás krumplit. A résztvevők úgy főzték ki az ebédet, hogy az étel is megmaradjon, de mindenki tele pocakkal távozzon az asztaltól. És ennek a receptnek kulcsfontosságú eleme a SZVSE ingatlanja. Ha a magánbefektető megszerzi a sportpályát, azt a város ígérete szerint átminősítik kereskedelmi célúvá, így a Szeviép milliárdnyi pénzt kaszál kapavágás nélkül. Csak a Szeol-pályát kell megvásárolnia a várostól, ahová némi felújítás után átköltöztetik az SZVSE-t. Az önkormányzat a stadionjának vételárát beépíti a tervezett fedett uszoda felépítésébe, a Szeviép pedig a milliárdos bizniszt követően felépíti az ígért rendezvénycsarnokot is, természetesen EU-s pénzek felhasználásával...

Mozognak a kövek

Csakhogy hajszál került a kondérba, a SZVSE egy önkormányzati bakit követően nem írta alá a Szeol-pályára kiírt pályázatot, mert a város megcsonkította a szóban forgó ingatlan területét egy bekötőút miatt, ami a közeli bevásárlóközponthoz vezet, így a Szeviép nem tudta teljesíteni az opciós szerződésben vállaltakat. Viszont ha elmarad az üzlet, bedőlhet az egész fejlesztési csomag, és akkor viszlát milliárdok és választások előtti avatóünnepségek! Információnk szerint a város és a Szeviép cégcsoport éppen ezért megmozgat minden követ, hogy akár bűnbakkereséssel, fenyegetéssel, (sport)démonizálással, negatív kommunikációval a SZVSE-t területének eladására „biztassa”. Itt tesszük közzé a szurkolói mozgalom által a SZEGEDma.hu-hoz eljuttatott levelet.

Két elferdített állítás?

„A szegedi labdarúgó-szurkolók az elmúlt hónapokban újra reménykedni kezdtek. Optimizmusukra okot adott, hogy a Tisza Volán SC NB III-as csapatában tehetséges szegedi fiatalok – bár a városhoz méltatlan körülmények és anyagi feltételek mellett sportolnak – bontogatják szárnyaikat, hétről hétre remek mérkőzésekkel ajándékozva meg bennünket. Szeptemberben végre megindult a közeledés a kézilabda- és labdarúgó-szurkolók között, egy remek hangulatú sportdélutánon tettük meg az első lépést az évtizedes ellentétek feloldására. A múlt héten még abban is reménykedtünk, hogy a városvezetők meghallják kéréseinket, és

Ujhelyi

úr révén hajlandók szóba állni a labdarúgást szerető polgárokkal. A fenti pozitív folyamatoktól idegenül és teljesen váratlanul a Délmagyarország október 11-i számában a labdarúgás szegedi helyzetét is érintő, hazugságok tömkelegét tartalmazó írás jelent meg a SZVSE-pálya állapotával kapcsolatban. Az, hogy az opciós szerződésben vállaltakat a Szeviép cégcsoport nem tudta teljesíteni, majd a szerződés meghiúsulását a cikkben volt partnerére, a vasutasokra fogta, és az, hogy Szentgyörgyi alpolgármester úr is a vasutasokat támadja az írásban, pedig a városi pályáztatással kapcsolatban a Bács megyei rendőr-főkapitányáságon hivatali hatalommal való visszaélés alapos gyanúja okán nyomozás van folyamatban, legyen az érintettek dolga. A sportágunkat érintő két bődületes valótlanságra az alábbiakat nyilatkozzuk. 1. Mi, labdarúgó-szurkolók örülnénk a legjobban, ha Szeged városában valaki egy 21. századi labdarúgó-létesítményt akarna létrehozni, a leglelkesebb támogatásban részesítenénk a tervet. A Szeviép cégcsoport egyik tulajdonosának,

Pistrui Lászlónak

a Délmagyarország hasábjain megjelent állításával szemben a Szeged város közgyűlése által 2007 decemberében jóváhagyott előterjesztés, majd az ennek kapcsán kiírt pályázat a SZVSE-pálya elvesztését (illetve egy későbbi közgyűlési határozat a Postás-pálya elvesztését is) jelenti a város labdarúgásának, valamint az Etelka sori területen az uszodaépítés által további csökkenést okoz. Továbbá a centerpályát kiadja a város tulajdonából, és az arra kiírt felújítási pályázat (1000 fős nézőtér, a kiszolgálóhelyiségek, öltözők átfestése) csak a balkáni állapotokat szépíti, konzerválja. Szó sem volt tehát 21. századi, ultramodern létesítményről! 2. Pistrui úr a cikkben orcátlan hazugsággal labdarúgócsapatok sorsáért aggódik, pedig ő volt az, aki tulajdonosként (

Dlusztus Imre

pedig végrehajtóként) a tavalyi nagy reménységű, a feljutásra jó eséllyel pályázó NB III-as csapatunkat lefejezte, és ő volt az is, aki hatfős delegációnknak irodájában februári megbeszélésünkön elmondta az alábbiakat: amíg ő Szegeden lesz, a városban nem lesz labdarúgás, mert gyerekkora óta a kézilabdát szereti, a pénzét arra költi, amire akarja. Miskolcon is csak üzleti érdekek miatt szállt be a cégcsoport a futballba. A SZVSE-ügy ezen tények figyelmbevételével egészen más értelmet kap, mint ahogy azt egyesek beállítani igyekeznek" - eddig az Együtt a Szegedi Labdarúgásért szurkolói mozgalom közleménye.

Pofára osztott támogatások?

Az ügyben először az önkormányzat sportbizottságának elnökét,

Kohári Nándor (képünkön)

önkormányzati képviselőt (Fidesz) sikerült elérnünk, aki megerősítette a futballszurkolók aggodalmát, mint mondta: a SZVSE-n nem múlott a rájuk nézve is köztelező érvényű opciós szerződés teljesítése. A beruházó Szeviép cégcsoport nem tudta vállalni, amit lefektetett. „Számomra megdöbbentő, hogy baloldali politikusok bűnbakként kezeli az egyesület vezetőit és több száz sportolóját” – fűzte hozzá a képviselő. „Jellemző, hogy valótlan hírek alapján az érintett sportegyesület szakosztályai nem kaptak például támogatást idén az utánpótláskeretből. Mivel a támogatások összegének megállapítása – pozitív és negatív irányban egyaránt – 'pofára' történik, ezekre a helyzetekre lehetne megoldás, ha sportlétesítmények működtetésére is kiírnának pályázatot. Hiszen az utánpótlásra adott pénzek nagy része amúgy is bújtatottan e célra megy el. Ha e támogatás elmarad, könnyen ellehetetlenítik az SZVSE-t”. A SZEGEDma.hu az ügy többi érintettjét is meg szeretné szólaltatni, az egyeztetések már elkezdődtek, hamarosan olvashatják a folytatást a sportegyesület, a Szeviép cégcsoport és a városvezetés képviselőinek nyilatkozataival.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.