Közélet

Óvodaügy: előbb volt a döntés, utána az indoklás

Óvodaügy: előbb volt a döntés, utána az indoklás

2008. október 31., péntek
Óvodaügy: előbb volt a döntés, utána az indoklás

Fotók: Gémes Sándor

A SZEGEDma.hu szerdán elsőként számolt be róla, hogy újabb fejezetéhez érkezett a Deák Ferenc utcai óvoda bezárásnak ügye. Mint emlékezetes, egy évvel ezelőtt a szocialista városvezetés különböző szakmai okokra hivatkozva tett pontot a speciális nevelési igényű és egészséges gyermekeket integráltan fogadó intézmény sorsára, az ellenzék pedig a kaszinólobbinak való engedelmeskedéssel vádolta a polgármestert, mondván: azért van útban az óvoda, mert közoktatási intézmény 200 méteres körzetében nem működhet kaszinó, játékterem. Portálunk szerdán megírta: a Híd utca sarkán, 150-160 méterre a bezárt ovitól - minő meglepő - immár rajtra kész a Merkur játékterem. Pénteken a szegedi jobboldal is újra felvette a témát...

A „Kaszinószocialisták tündöklése" című sajtótájékoztatón

Kalmár Ferenc,

a KDNP frakcióvezetője,

Kohári Nándor,

az ifjúsági és sportbizottság fideszes elnöke, valamint

Arany Katalin,

a Fidelitas szegedi csoportjának alelnöke beszélt az óvodabezárás, avagy a vele szoros összefüggésben álló játékteremnyitás hátteréről.

Arany Katalin kifejtette: a Fidelitas már egy évvel ezelőtt is hangoztatta, a városvezetés mondvacsinált okokkal írta alá az óvoda halálos ítéletét, mára pedig végérvényesen bebizonyosodott az igazuk. A szociálisan rendkívül érzékeny

Botka László

és társai immár tagadhatatlanul a kaszinóérdekek lelkes kiszolgálóivá váltak - fogalmazott. Kohári Nándor szerint is bebizonyosodott, hogy bár tavaly ősszel és télen újabb és újabb indokokat rendeltek az óvoda bezárásával kapcsolatos döntéshez, valójában azonban „sötét üzleti ügyek és a kaszinólobbi nyomulása miatt" került lakat az intézményre, ahol 47 gyermeket - köztük 12 speciális nevelési igényű, Down-kóros és autista csöppséget - gondoztak. Az egykori óvodától mintegy 150-160 méterre már kulcsra kész, nyitás előtt áll egy játékterem, világos tehát, hogy ez okozta az óvoda vesztét - fejtette ki az önkormányzat ifjúsági és sportbizottságának elnöke. Ezt támasztja alá, hogy a szintén a közelben lévő gyermekpszichiátriai szakrendelést is új helyre költöztették... A politikus azt mondta: az MSZP-SZDSZ-es városvezetés előbb döntött az óvoda bezárásáról, majd utána keresett indokokat hozzá. Először egy ÁNTSZ-vizsgálattal magyarázták a tanév közbeni átköltöztetést, majd amikor szülők és cégek felajánlásokat tettek a feltárt hibák kijavítására, illetve az ÁNTSZ világossá tette, nem rendelte el a bezárást, hanem csak néhány hiányosságra hívta fel a figyelmet, akkor Botka Lászlóék már a közoktatási törvény később, a 2008/2009-es tanévtől életbe lépő módosítása miatt találták szükségesnek az óvoda bezárását. Erről korábban nem tettek említést... A jogszabályváltozás miatt udvar nélkül valóban nem üzemelhetne óvoda, a gyerekek azonban használhatták volna egy másik, száz méterre található, sétálóutcán megközelíthető óvoda udvarát, játszóterét is a Fekete Ház közelében. Világos tehát, hogy védhetetlen kifogásokról volt, van szó - tette hozzá Kohári Nándor.

A SZEGEDma.hu felvetésére - mit szól ahhoz az ellenzék, hogy

Solymos László

tegnap a Rádió88-nak kifejtette: az APEH szerencsejáték-felügyeleti főosztálya adta ki a játékterem működési engedélyét, ott lehet érdeklődni - az ifjúsági és sportbizottság elnöke közölte: a Merkur Casino Kft. a szegedi hatóságoktól kapott építési engedélyt, így az önkormányzat nem háríthatja át másra a felelősséget. Kohári és Kalmár Ferenc azt ígérték, megvizsgálják a kérdéses építési engedély kiadásának körülményeit.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.