Közélet

Magyar Anna kontra Délmagyar: döntés elnapolva

Magyar Anna kontra Délmagyar: döntés elnapolva

2008. október 29., szerda
Magyar Anna kontra Délmagyar: döntés elnapolva

Fotó: Gémes Sándor

Nem született ítélet abban a sajtó-helyreigazítási perben, melyet Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke indított a Délmagyarország, a Délvilág és a Delmagyar.hu ellen. A Csongrád Megyei Bíróságon kedden két tanút hallgattak meg, s az alperes kérésére a bíró két újabb tanút idézett meg. A közgyűlés elnöke azért nyújtott be keresetet a médiumok ellen, mert álláspontja szerint azok valótlanul állították tényként, hogy szeptember 24-én a megyeházán megütötte Csonkáné Balda Ilona főjegyzőt.

A sajtó-helyreigazítási per keddi első tárgyalásán

Papp János

bíró

Bakos Andrást

, a megyeházi incidensről szóló cikkek szerzőjét, illetve

Szetey András

főszerkesztőt hallgatta meg tanúként. A felperest csak az ügyvéd,

Törőcsik Tamás

képviselte. A Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke azért indította meg az eljárást a médiumokkal szemben, mert azok szeptember 25-én megjelent cikkükben többek között azt állították:

Magyar Anna

szeptember 24-én a megyeházán megütötte

Csonkáné Balda Ilona

főjegyzőt, akinek segélykiáltásai kihallatszottak az irodából, a főjegyző szobája olyan volt, mint egy csatatér: a székek nem álltak a lábukon, kivéve azt, amelyiken a főjegyző asszony ült. A keddi meghallgatás tárgyát elsősorban az képezte, milyen forrásokra, informátorokra és szemtanúkra alapozva gyűltek össze a szeptember 25-i írás információi, kaptak végső formát annak állításai. A felperes bizonyítékként csatolta a per anyagához a közgyűlési elnök és a főjegyző által nemrégiben közösen, ügyvédeik jelenlétében aláírt nyilatkozatot, melyben részletesen tisztázzák a közöttük kirobbant vita körülményeit (többek között -

mint a SZEGEDma.hu korábban megírta

- azt, hogy semmiféle ütés nem történt, senki sem került a földre, az iroda nem alakult át csatatérré, s a főjegyző asszony sem kiabált segítségért), valamint öt szemtanú írásos nyilatkozatát is benyújtotta. Az alperes - mely fenntartotta, hogy említett állításai megfelelnek a valóságnak - további tanúk meghallgatását indítványozta a bizonyítási eljárás keretében. A bíró végül két tanú - akik az ominózus cikk informátoraiként szerepelnek az ügyben - meghallgatását rendelte el egy következő ülésen, illetve az alperes kérésére kezdeményezte a Csonkáné Balda Ilona által vetetett látlelet másolatának becsatolását is. A bíró hozzátette: a hatályos jogszabályok értelmében - magántitokról lévén szó - ennek benyújtása, vagy a benyújtás megtagadása a főjegyző asszony személyiségi joga, egyéni döntése.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.