Közélet

Becsey Zsolt a magyar almatermelőkért Brüsszelben

Becsey Zsolt a magyar almatermelőkért Brüsszelben

2008. szeptember 6., szombat
Becsey Zsolt a magyar almatermelőkért Brüsszelben

Fotó: Gémes Sándor

A magyar gazdák megélhetésének, egyúttal egy hagyományos termelési kultúrának a megőrzése a tét: ezért intézett kérdést az Európai Bizottsághoz a hazai almatermelők panaszai nyomán Becsey Zsolt, Szeged és a régió néppárti európai parlamenti képviselője.

A magyar néppárti euroképviselő két hét múlva, az Európai Parlament következő plenáris ülésén vár választ az alább kérdésekre. „Milyen

különérdekek

irányítják az Európai Uniót akkor, amikor saját tagállamai almatermelőinek érdekeivel szemben az importőrök érdekeit veszi figyelembe? Ugyanakkor az

Egyesült Államok

saját gazdái védelmére

51,74

százalékos

antidömping-

vámmal korlátozza a kínai alma-sűrítmény USA-ba való bejutásának lehetőségét. Megengedhetőnek tartja-e a bizottság, hogy az unióba importált alacsony savtartalmú (például kínai) almasűrítményt művi savval (citromsavval) javíthatják fel az európai feldolgozók a korábban bevált magas természetes savtartalmú lengyel, magyar, ausztriai, olasz, román, spanyol és portugál almával szemben?" Erre az európai termelői érdekeket sértő gyakorlatra ugyanakkor éppen az EU Tanácsa, azaz a tagállami kormányok közös döntését meghozó uniós alapintézmény egyik irányelve ad lehetőséget.

Becsey Zsolt

szerint nemcsak a jelenlegi hazai almapiaci feszültség miatt fontos, hogy a termelők önköltségen fölüli árat szabhassanak terméküknek. Azért is halaszthatatlan intézkedni most, hogy a gazdálkodók jövőre is megtartsák termelési kedvüket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.