Közélet

A nagy Kárász utcai kerékpárvadászat

A nagy Kárász utcai kerékpárvadászat

2008. szeptember 23., kedd
A nagy Kárász utcai kerékpárvadászat

Avagy: kerékpárúton több a gyalogos, vagy fordítva?

Fotók: Gémes Sándor

Az elmúlt hetekben nem annyira az autóknak, mint inkább a kerékpároknak jutott főszerep a város közlekedésében. Egyrészről, mert az Európai Autómentes Napot magában foglaló háromnapos közlekedésbiztonsági rendezvényre látványosan készültek a bringások szórólapozással, süteményosztással, másrészről pedig a rendőrség – szerkesztőségünk tagjainak és több olvasónknak a tapasztalatai szerint is – kiemelten ellenőrizte a kétkerekűn közlekedőket. A SZEGEDma.hu utánajárt: van-e összefüggés a két dolog között?

Portálunk nemrégiben készített interjút a biciklis aktivistával, a szegedi Kritikus Tömeg főszervezőjével,

Dovalovszki Andrással

, aki többször kitért a szegedi kerékpárutak ésszerűtlen rendszerére, ami gyakran készteti a bringást, hogy szabálytalan módon rövidítse le útját. Az egyik kiemelt helyszín éppen a Kárász utca, amelynek átszelésével könnyedén mentesítheti magát a kerekező értelmetlen kerülőktől, ha éppen gyógyszertárba vagy cukrászdába megy. Csakhogy amit tesz, teljesen szabálytalan, jogos a büntetés, ha fülön csípik.

Szabálysértésre kényszerítve

A kerékpáros aktivista és a Magyar Kerékpárosklub szegedi szervezete több javaslatot is lerakott már az illetékesek asztalára, melyek segítségével könnyebbé tehetnék a kerekesek és a gyalogos közlekedését, kevésbé kényszerülnének szabálytalan lépésekre. Hiszen míg a kerekesek gyakran járnak tilosban, addig a gyalogosok is épp olyan könnyedén lépik át a járdát elválasztó sárga csíkot, és előszeretettel sétálnak biciklisávban. Megkérdeztük a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivőjét,

Tuczakov Szilvánát

: minek köszönhető a fokozott kerékpáros-ellenőrzés, és hasonlóképpen kezelik-e a gyalogosok szabálysértéseit, magyarán figyelik-e a bicikliutakat is, hogy a rájuk tévedt csellengőket útbaigazítsák?

Rendőrt mindenhová?

A szóvivő úgy nyilatkozott, az egyre gyakoribb lakossági bejelentések, a közvélemény kiemelt figyelme indokolja, hogy a sétálóutcán a lehető leghatékonyabban betartassák a szabályokat, és ez a tilosban guruló kerékpárok gazdáira is vonatkozik. Arra a kérdésünkre, hogy a bicikliutak „tisztaságát” is felügyelik-e, Tuczakov Szilvána azt felelte, hogy ha a járőr szabálysértésen kapja a gyalogost, ugyanúgy jár el, mint bármely más közlekedésben vétkező jármű tulajdonosa esetében. Figyelmeztethet, a helyszínen megbírságolhatja, vagy feljelentést tesz. Döntése a szabálysértés mértékétől függ. Dovalovszki András szerint viszont az állandó rendőri jelenlét természetesen hatékony lehet bizonyos területeken, de nem posztolhat rendőr mindenhol. Ezért a hétfői Critical Massnak is az volt a mottója: hogy „minden út bringaút” és „a járda a gyalogosoké”, vagyis a kerékpárútnak az úttesten a helye. Ezért többek között célszerűnek tartanák bizonyos egyirányú utcákban megengedni a kerékpáros-közlekedést – mint ahogy erre van is példa –, illetve a Kárász utcán az időszakos kerékpárforgalom bevezetését.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.