Közélet

Száműzték a politikát a SZIN-ről

Száműzték a politikát a SZIN-ről

2008. augusztus 26., kedd
Száműzték a politikát a SZIN-ről

A baloldal üdvözölte, a liberális és a jobboldal elítélte a döntést

Fotó: Gémes Sándor

Idén negyvenedik alkalommal rendezik meg a Szegedi Ifjúsági Napokat (SZIN). 2003 óta különböző formában, de lehetőséget kaptak a pártok ifjúsági szervezetei is, hogy megjelenjenek a fesztiválon, és ösztönözzék a fiatalokat, hogy tudatos szavazópolgárként döntsenek majd egy-egy választáson, s ne a politikai közöny jellemezze a huszonéves korosztályt. Idén azonban már egy párt ifjúsági tagozata sem képviseltetheti magát.

A SZEGEDma.hu az ügy kapcsán már hétfőn felkereste a fesztiváligazgatót,

Boros Gyulát

, aki portálunk kérdésére - miszerint milyen koncepció vezette a szervezőket a politika száműzésére - azt felelte, hogy szinte minden évben gondok voltak a pártok fiatal képviselőivel, főként a kiválasztás körül. „Eleinte arra törekedtünk, hogy beengedjük az összes fiatal szervezettel rendelkező pártot" - kezdte válaszát a fesztiváligazgató. „Akkor viszont a parlamenti pártok felemelték a hangjukat, hogy ez így nem jó, csak az ő szervezeteiket hívjuk meg. Így tettünk például tavaly is. Ez viszont nem tetszett se a fiatal kommunistáknak, sem a Jobbiknak. Utóbbi ráadásul sajtótájékoztatót is tartott az ügyben, miszerint inkább nekik van szükségük támogatásra, hogy bekerüljenek a parlamentbe. Ezért úgy döntöttünk, hogy egyik politikai pártot sem hívjuk meg, és valószínű, hogy a jövőben is ez marad a koncepció."

Először a jobboldal

Az érintett szervezetek közül először a jobboldali parlamenti pártok ifjúsági szervezeteinek képviselőit kerestük fel, akik ma egy hivatalos sajtóanyag keretében válaszoltak kérdésünkre.

Krenedits Sándor

, az Ifjúsági Demokrata Fórum szegedi alelnöke,

Miklós Péter

, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség Csongrád megyei elnöke és

Losonczi-Tóth József

, a Fidelitas szegedi csoportjának elnöke a következő levelet küldte el szerkesztőségünkbe "Színtelenebb a SZIN" címmel:

Nyílt levél a kitiltásról

A SZIN kezdetével egy többéves progresszív szegedi hagyomány is megszakad. Idén ugyanis - hosszú évek után először - az ifjúsági politikai szervezetek nem vehetnek részt kiállítóként a fesztiválon. Ezzel a közélettel foglalkozó szegedi ifjúsági szervezetek között megindult párbeszéd lehetősége is csökken, ami pedig az országban egyedülálló együttműködést is eredményezett. Elég csak arra utalnunk, hogy két évvel ezelőtt a politikailag is aktív fiatalok - párthovatartozástól függetlenül - együtt távolították el a város utcáiról a kampányban kiragasztott plakátokat. De az ifjúsági napokra látogató fiataloknak is hiányérzetük lehet, hiszen ebben az évben hiába keresik az általuk már megszokott és megismert országos ifjúsági szervezetek aktivistáit, s ezzel talán a SZIN is halványabb lesz egy színnel. A Szegedi Ifjúsági Napok ebben az évben az Ökofalu elnevezésű projektben várta a fesztiválon megjelenni kívánó társadalmi szervezeteket. Ebből ezúttal az ugyancsak pályázó ifjúsági politikai szervezetek kimaradtak. Pedig szervezeteink programjában és tevékenységében - a 21. század kihívásainak megfelelve - központi helyet foglal el például a megújuló energiaforrások kérdése, a tudatos fogyasztásra való figyelemfelhívás és az energiatudatosság problémája. Az ifjúsági politikai szervezetek SZIN-ről való kizárásával a szegedi fesztivál közélet iránt érdeklődő látogatóinak nincs lehetősége megismerni a különböző eszmék és világnézetek (akár a környezetvédelemmel vagy ökotudatossággal kapcsolatos) álláspontját.

A baloldal és a liberálisok

Az átalakulás alatt álló baloldali ifjúsági mozgalom új szervezetének, a Societas Új Mozgalom elnökét,

Pataki Gergelyt

kértük, véleményezze a száműzetést. Az elnök a SZEGEDma.hu-nak elmondta, hogy ők megértik a szervezők döntését. Tapasztalatuk szerint több fiatal politikai szervezet élt vissza az elmúlt években a SZIN nyújtotta lehetőségekkel. Inaktívak voltak, mintha csak a VIP belépőkre utaztak volna, míg mások - például az akkori Fiatal Baloldal - előadásokat szerveztek, kérdőíveket töltettek ki. Egy megyei gyűlésen pedig megvitatták, hogy nekik amúgy sem sokat használt ez a fesztivál, ezért sem ellenzik a döntést. Pataki szerint többet ér a politikai nevelés, vitafórum szempontjából egy-egy egyetemi, középiskolás rendezvény. A liberálisok részéről az Új Generáció szegedi vezetőjét,

Csányi Tündét

hívtuk fel, aki külföldön tartózkodik, annyit azonban gyorsan elmondott, hogy ők egyáltalán nem értenek egyet a döntéssel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.