Közélet

A Tiszáig nem ért el a szabad demokraták felszabadulása

A Tiszáig nem ért el a szabad demokraták felszabadulása

2008. június 4., szerda
A Tiszáig nem ért el a szabad demokraták felszabadulása

Fotók: Gémes Sándor

S

zegeden járt Kóka János, az SZDSZ elnökjelöltje, aki az országos körútjával kapcsolatban a párt szegedi székházában elmondta, hogy ez a néhány hét nemcsak a tisztújítás előkészületeiről szól, hanem pártjának gazdaságpolitikai programját is egyeztetik a liberális képviselőkkel. Az elnökjelölt beszélt a liberálisok városi berendezkedéséről. A sajtótájékoztatón részt vett Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester is.

„Magyarországon el szeretnénk érni, hogy liberális gazdaságpolitika érvényesülhessen, ehhez viszont jelentős adócsökkentés mentén vezet az út" - kezdte meg beszédét

Kóka János (felső képünkön)

, aki elmondta, hogy az SZDSZ három év alatt 1000 milliárd forintos kiadáscsökkentést javasol, úgy, hogy jövőre 500, a második és a harmadik évben 250-250 milliárddal csökkentenék az állami kiadásokat. A liberálisok 2009-től vezetnék be az egykulcsos adót, mértéke 20 százaléka lenne majd két év alatt, évente egyszázalékos csökkentéssel 18 százalékon állna meg 2011-től.

Felszabadulás, karakteres és markáns politika

„Az elnökválasztásra készülve két fontos stratégai döntést kellett megbeszélnünk" - folytatta Kóka. „Az egyik, hogy az SZDSZ megtartsa-e önállóan kivívott függetlenségét, vagy pedig visszakéredzkedjen egy új koalícióba a szocialistákhoz? Az SZDSZ 14 év után megszabadult végre a koalíciós partnerség számos kötöttségétől, és most alkalmat kaptunk arra, hogy karakteres, markáns politikát folytassunk, amit nem szeretnénk feladni. A másik fontos stratégiai kérdés pedig az, hogy az SZDSZ felvállalja-e a tartalmi politikát. Hiszen pártunknak nem az a feladata, hogy a napi népszerűségi adatok alapján változtassa politikáját vagy méricskélje magát a Fideszhez és az MSZP-hez fűződő viszonyában. A mi feladatunk az, hogy a 2006-os programunk tartalmi elemeit konzekvensen képviseljük: a liberális politika, a liberalizmus hagyományos értékei mellett főleg a gazdaságpolitikára koncentrálunk. Ehhez először a közteherviselés átalakítására van szükség. Még egyszer hangsúlyozom, hogy hosszú idő óta először kapott esélyt a liberális gazdaságpolitika, hogy megvalósuljon" - fejezte ki reményét a szabad demokraták régi-új elnökjelöltje.

Szegeden kéz a kézben

Portálunkat Szegeddel kapcsolatban a Kóka János által említett, úgynevezett első stratégiai kérdés önkormányzati vetülete érdekelte. Az elnökjelölttől megkérdeztük, hogy a frissen kivívott függetlenség, ami alkalmat ad egy karakteres, markáns politika képviseletére, mennyiben érződik majd a szegedi városházán. Hiszen számos olyan döntés született az elmúlt időszakban - például ingatlanügyekben -, ahol

Nagy Sándor

(alsó képünkön)

városfejlesztési alpolgármester kifejezte ugyan nemtetszését, de a koalíciós fegyelem miatt nem szállt szembe politikai partnerével. Kóka válaszában elmondta, hogy az önkormányzatok esetében az SZDSZ helyi politikusai, polgármesterei, alpolgármesterei és a képviselő-testületek tagjai döntenek arról, hogy helyben megmarad-e a koalíció, és úgy működnek tovább, vagy önálló arculattal. A korábbi gazdasági miniszter szerint Szegeden a város liberális gazdaságpolitikát képvisel annak ellenére, hogy helyi koalícióban kisebb erőt képvisel az SZDSZ az MSZP-hez képest. Véleményét Nagy Sándor is megerősítette. Az alpolgármester szerint nincs ok a különválásra. „Az önkormányzati rendszer alapvetően más, mint az országgyűlés rendszere. Itt nincs olyan, hogy menet közben leváltunk egy polgármestert, mint ahogy egy minisztert a parlamentben" - magyarázta, hogy miért is nem kötelezi őket az országos irányvonal, a Kóka által említett koalíciós kötöttségek feloldása.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.