Illegális bevándorlás

Ismét nagy migrációs nyomás alatt a magyar határ

Ismét nagy migrációs nyomás alatt a magyar határ

3 órája
Ismét nagy migrációs nyomás alatt a magyar határ

Míg az idei év első hetében csupán egy megakadályozott, tiltott határátlépésre került sor, ez a szám a harminckettedik hétre 249-re nőtt. A Migrációkutató Intézet elemzése szerint a migránsok visszaszivárgása megkezdődött, közben a szerb csendőrség nincs már jelen a terepen. Kiemelték, hogy a szerb hatóságok fellépése vezetett ugyanis ahhoz, hogy csökkent az illegális határátlépések száma az elmúlt csaknem egy évben.

Fotó: MTI

 

Rekordot döntöttek a határsértők a múlt héten

Ahogy arról lapunk is beszámolt: hetvenkettő határsértővel szemben intézkedtek a rendőrök péntektől vasárnapig. A rendőrség honlapján olvasható statisztika szerint pénteken öt, szombaton 25, vasárnap 33 jogellenesen az országban tartózkodó külföldit tartóztattak fel és kísértek az ideiglenes biztonsági határzárhoz a rendőrök.

A magyar rendőrség által észlelt határsértésekről vezetett nyilvántartás is alátámasztja, hogy a tendencia növekedést mutat: míg a 2024-es év első hetében mindössze egy megakadályozott, tiltott határátlépésre került sor, ma már többször próbálkoznak a migránsok (Forrás: Rendőrség)

 

A magyar rendőrség által észlelt határsértésekről vezetett nyilvántartás is alátámasztja, hogy a tendencia növekedést mutat - hívja fel a figyelmet a Magyar Nemzet.

 

Ezért csökkent korábban a határsértések száma

A tavalyi évben még mindennapos volt, hogy a migránsok ostromolták a Magyarország és Szerbia közötti, az Európai Unió schengeni övezetét védő műszaki határzárt.

A Migrációkutató Intézet elemzésében emlékezet: a határsértések számának drasztikus csökkenéséhez az vezetett, hogy 2023 októberétől kezdődően a határvédelmet nemcsak a magyar hatóságok (határrendészek és határvadászok) látták el,

hanem a szerb hatóságok is fokozottan részt vettek az illegális migráció megfékezésében.

Tavaly október végén a szerb rendőrség és csendőrség ugyanis összehangolt műveleteket hajtott végre, amelyek során a migránsok által használt szálláshelyeket felszámolták, sőt a visszaszivárgásukat is megakadályozták.

 

Többé nincs jelen a szerb csendőrség

A Migrációkutató Intézet elemzése szerint a migránsok visszaszivárgása megkezdődött, közben információik szerint

a szerb csendőrség sincs jelen már a terepen, így akár ismét visszatérhetnek déli határainkhoz a migránsok.

A migránskibocsátó országokból továbbra is áramlanak a nyugat-balkáni útvonalon keresztül az illegális bevándorlók, így ezt a korábban már bevált, Európai Unióba vezető elágazást bizonyára újra használni fogják. Hogy a nyugat-balkáni útvonal továbbra is jelentős szerepet tölt be az Európai Unióba irányuló migrációs folyamatokban, az is alátámasztja, hogy Magyarország helyett főképp Bosznia-Hercegovinán keresztül haladnak a bevándorlók jellemzően nyugat-európai úticéljaik felé. Boszniából Horvátországba tartanak, onnan pedig Szlovéniába, majd azt követően Olaszország vagy Ausztria felé folytatják útjukat. Mivel a korábbi évek tapasztalatai is azt mutatják, hogy a migrációs útvonalak dinamikusan változnak, ezért megalapozottan várható a szerb−magyar országhatár ismételt felértékelődése a migránsok körében – írták a kutatók.

A Magyar Nemzet teljes írása itt olvasható el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.