Illegális bevándorlás

Kormányzati támogatást kaptak a Homokhátság déli részének mezőőri szolgálatai

Kormányzati támogatást kaptak a Homokhátság déli részének mezőőri szolgálatai

2024. március 13., szerda
Fotó: Kerekes Balázs
Kormányzati támogatást kaptak a Homokhátság déli részének mezőőri szolgálatai

Mintegy 160 millió forinttal támogatja a kormány a Homokhátság déli részének településein a mezőőri szolgálatok működését - közölte Nógrádi Zoltán Mórahalom polgármestere.

Fotó: Kerekes Balázs. 

 


 

A politikus sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, csaknem tíz esztendeje a térség migrációs nyomás alatt éli mindennapjait.

A mezőőri szolgálat az itt élők élet- és vagyonbiztonsága szempontjából nélkülözhetetlenné vált. A Homokhátság illegális migráció érintette településein dolgozó mezőőrök munkája jelentősen eltér az ország más területein dolgozóéktól

 - mondta a polgármester.

Feladataik közé tartozik az embercsempészek által hátrahagyott gépjárművek regisztrációja, közös járőrőrszolgálatot adnak a rendvédelmi szervekkel, részt vesznek az embercsempészekkel szembeni felderítőmunkában és segítséget nyújtanak az illegális határátlépők feltartóztatásában - közölte Nógrádi Zoltán. Hozzátéve: az elmúlt évben a mezőőrök 10 ezer határsértő feltartóztatásában vettek részt.

A kormány 2022-ben és tavaly is támogatta a Homokhátság déli részének településein a mezőőri szolgálatok működését. Az idei 160 millió forintnyi forrás pedig a fejlesztésre is lehetőséget teremt. Mórahalom, Röszke, Zákányszék, Ruzsa, Öttömös, Bácsalmás, Ásotthalom, Domaszék mellett az érintett települések köre idén Bordánnyal és Ülléssel bővült, a 24 órás szolgálatot adó mezőőrök létszáma pedig 15-ről 26-ra nőtt.

Mihálffy Béla országgyűlési képviselő hangsúlyozta, a kormány mindent megtesz a Homokhátság déli részén élők biztonsága érdekében: megerősítették a határt védő kerítést, felállították a határvadász egységeket és támogatják a mezőőri szolgálatok működését.

A mezőőrök komoly szerepet játszanak a jelentős külterületi lakossággal rendelkező településeken a tanyákon élők biztonságérzetét javításában

 - hangsúlyozta az országgyűlési képviselő.

Az elmúlt hónapokban a határ menti településeket jórészt sikerült megtisztítani az embercsempészek autóroncsaitól, a következő feladat pedig a határsértők által az erdőkben, mezőkön, termőföldeken hátrahagyott szemét összegyűjtése és elszállítása lesz - tudatta a képviselő.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.