Illegális bevándorlás

Szerb-magyar belügyminiszteri találkozó: a migráció elleni közös fellépést erősítik

Szerb-magyar belügyminiszteri találkozó: a migráció elleni közös fellépést erősítik

2023. október 31., kedd
Szerb-magyar belügyminiszteri találkozó: a migráció elleni közös fellépést erősítik

Az elmúlt napokban felerősödött a migrációs nyomás a szerb-magyar, amelynek ékes bizonyítéka a pénteki Horgoson történt lövöldözés is. Az incidensben több illegális bevándorló is életét vesztette. A helyiek félelemben töltötték hajnalukat, "olyan, mintha az ablak alatt lőnének" - osztotta meg tapasztalatait egy horgosi lakos.

Erre közvetlen válaszként nagy erőkkel vonult ki a szerb rendőrség Horgoson és Szabadkán is. A rendőrség speciális egységei is részt vettek az akcióban szombaton. Tábort alakítottak ki a Palicshoz közeli Tőzeg-tó környékén, valamint a közutakon is ellenőrzéseket tartottak.

Fotó: pannonrtv.com

Ennek az összehangolt akciónak meg is volt az eredménye, a megszokottnál kevesebb illegális bevándorló próbálkozott vasárnap a szerb-magyar határon. Még így is 208 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben a szolgálatot teljesítő rendőrök.

A Szerbia és Magyarország közötti együttműködés következő lépcsőfoka a mostani belügyminiszteri találkozó volt, amely során a migráció elleni közös fellépésről is egyeztetettek.

Megegyeztek, hogy egy magyar rendőr közösen a szerb kollégákkal mindig a terepen lesz az emberkereskedők letartóztatásakor annak érdekében, hogy minél könnyebben megvalósuljon az információcsere a felek között, ami az illegális bevándorlást illeti - írja a PannonRTV.

Egy közös munkacsoportot hoznak létre a két belügyi tárca részvételével a migráció hatékonyabb kezelése érdekében.

Két fontos lépést határozott meg a szerb belügyminisztérium, amelyre javaslatot is terjesztettek elő. Először is az áruk és a személygépjárművek határon való gyorsabb áthaladása érdekében szólaltak fel, másodszor pedig a Budapest-Belgrád vasútvonalon majdan közlekedő vonatok vám- és útlevél ellenőrzésére vonatkozóan hoztak döntést.

A találkozó után a magyar rendőrök szerb kollégáiknak bemutatták az automatikus útlevél-ellenőrzési rendszert is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.