Illegális bevándorlás

Migrációkutató Intézet: a brüsszeli merénylet rámutat a menekültügyi rendszer súlyos hiányosságaira

Migrációkutató Intézet: a brüsszeli merénylet rámutat a menekültügyi rendszer súlyos hiányosságaira

2023. október 17., kedd
Migrációkutató Intézet: a brüsszeli merénylet rámutat a menekültügyi rendszer súlyos hiányosságaira

A feltételezett elkövető, egy olyan 45 éves tunéziai férfi, aki illegális bevándorlóként érkezett Belgiumba. Abdesszamad Lasszúd menekültkérelmét 2019-ben elutasították, mégis Belgiumban maradt továbbra is.

A Belgium-Svédország EB-selejtező mérkőzés ideje alatt támadott a merénylő, két, svéd szurkolói mezt viselő férfit megölt és egy taxisofőrt súlyosan megsebesítetett, majd elmenekült a helyszínről.

Azt feltételezik, hogy a merénylő szándékosan választott svéd szurkolókat áldozatul, mivel az ország a Korán-égetések miatt hónapok óta a szélsőségesek haragjának középpontjában áll - olvasható.

A brüsszeli merénylet az intézet szerint arra is felhívja a figyelmet, hogy továbbra sem sikerült megnyugtató választ adni arra a problémára, amit az irreguláris migránstömegbe vegyült szélsőségesek érkezése okoz Európának.

Az, hogy Európában olyan terroristák tudnak merényleteket végrehajtani, akik illegálisan tartózkodnak itt, akikről a hatóságok tudnak, és akiket mégsem sikerül hazaküldeni, rámutat az európai migrációs és menekültügyi rendszer súlyos hiányosságaira. Aggasztó, hogy ennek a problémának a megoldására az új Migrációs és Menekültügyi Paktum tervezete sem ad választ: ebből ugyanis nem látszik, mitől működne érdemben jobban az európai határvédelem, hogyan sikerülne jobban kiszűrni a szélsőségeseket, és miként lehetne hatékonyabbá tenni a hazatoloncolásokat

fogalmazott a Migrációkutató Intézet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.