Illegális bevándorlás

Több száz migránst tartóztattak fel vasárnap a vármegyében

Több száz migránst tartóztattak fel vasárnap a vármegyében

2023. július 24., hétfő
Több száz migránst tartóztattak fel vasárnap a vármegyében

A szolgálatot teljesítő rendőrök július 23-án összesen 460 határsértőt tartóztattak fel az országban, ebből Szeged, Domaszék, Mórahalom és Ásotthalom közigazgatási területén 364 migránst. A határzárnál 242 migránst illegális határátlépését akadályozták meg, melyből az összes eset a Csongrád-Csanád vármegyei határszakaszon történt.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában tiltott határátlépés miatt 2 embert fogtak el, közokirat-hamisítás miatt 2, embercsempészés miatt 5 ember ellen indult büntetőeljárás.

Lajosmizse közigazgatási területén, az M5-ös számú autópályán július 23-án éjfél után néhány perccel az egyenruhások ellenőrzés alá vontak egy török honosságú tehergépkocsit. Az ellenőrzés során megállapítást nyert, hogy a jármű oldalán elhelyezett szerszámosládában egy, magát török állampolgárnak valló férfi tartózkodott, aki sem személyazonosságát, sem magyarországi tartózkodásának jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudta igazolni.

Szászvár és Györe települések között, a vasúti sín alatti aluljáróban 8 óra 10 perckor a rendőrök egy magyar honosságú tehergépkocsit ellenőriztek. A jármű utasterében és rakterében senki nem tartózkodott, a jármű vezetője és utasai az intézkedés megkezdése előtt elmenekültek a helyszínről. A helyszínen végrehatott adatgyűjtés és terepkutatás során megállapítást nyert, hogy a járművet egy iraki férfi vezette, és vele utazott társa, aki szintén iraki állampolgárságú volt, őket a rendőrök 13 óra 55 perckor Tolna közigazgatási területén elfogták. A járműben a sofőrön és társán kívül 40, magát török, és 6, magát szír állampolgárnak valló illegális migráns utazott, akiket a rendőrök Szászvár és Szentlőrinc közigazgatási területén tartóztattak fel.

A rendőrök 10 órakor 58 perckor Vámosszabadi határátkelőhelyen ellenőrzés alá vontak egy ukrán honosságú kisteherautót, amit egy 70 éves ukrán férfi vezetett. A járműben a sofőrön kívül 11, magát török állampolgárnak valló külföldi utazott.

Mórahalom közigazgatási területén, az 55-ös számú főúton, 20 óra 50 perckor a rendőrök ellenőrzés alá vontak egy olasz honosságú személygépkocsit, amit egy 44 éves portugál férfi vezetett. A járműben a sofőrön kívül 4, magát afgán, 2 magát pakisztáni és 2, magát indiai állampolgárnak valló külföldi utazott.

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetőkkel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.