Illegális bevándorlás

Ursula von der Leyen: Célunk a legális migrációs útvonalak kialakítása

Ursula von der Leyen: Célunk a legális migrációs útvonalak kialakítása

2023. június 30., péntek
Ursula von der Leyen: Célunk a legális migrációs útvonalak kialakítása

Az Európai Bizottság elnöke kijelentette, az illegális migrációt a migráció kvázi legalizálásával számolná fel, hozzátette "arra számítunk, hogy a (migrációs) paktumot sikeresen lezárjuk az év végére."

Kiemelte, az új paktum középpontjában az embercsempészek és emberkereskedők bűnszövetkezeteinek felszámolása áll, továbbá a legális migrációs útvonalak kialakítása, amelyeket a bizottság az unión kívüli országokkal kialakított partnerségek megerősítésével hozna létre.

Az unión kívüli országokkal folyó partnerséggel kapcsolatban megemlítette, hogy a nyugat-balkáni régió országai jelentős lépéseket tettek annak érdekében, hogy vízumpolitikájukat összehangolják az Európai Unióéval, ennek eredményeképpen az év eleje óta 25 százalékkal csökkent az illegális migráció ebből a térségből. Von der Leyen azt is kiemelte, hogy a csomag fontos eleme a külső határok megerősítése, továbbá a határigazgatás hatékonyságának és a határon zajló eljárásoknak a javítása.

Olaf Scholz német kancellár sajtótájékoztatóján azzal összefüggésben, hogy nem fogadtak el szöveget a migráció témájában, azt mondta: ez része az uniós döntéshozatalnak. Hozzátette, most a migrációs és menekültügyi csomag véglegesítésére kell koncentrálni, ugyanis - mint mondta - "nagy hiba" volt, hogy a kiemelkedő migrációs kihívások idején keresett megoldásokról nem sikerült megegyezni és szolidaritást elérni valamennyi tagország között.

Giorgia Meloni olasz kormányfő a csúcstalálkozó után azt mondta:

soha nem okoznak csalódást azok, akik megvédik nemzeti érdekeiket.

Kiemelte: Lengyelország és Magyarország ragaszkodott ahhoz, hogy a tagországok vezetői egyhangú döntéshozatalra térjenek át a migránsok tagállamok közötti áthelyezését is magában foglaló paktummal kapcsolatban.

Közölte, a két ország nem emelt kifogást a dokumentumnak a migráció külső dimenzióját érintő elemei ellen, amelyek - mint emlékeztetett - a partnerországokkal folytatott együttműködés fokozását is jelentik a migránsáramlás csökkentése érdekében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.