Illegális bevándorlás

Politico: megakadályozta Orbán és Morawiecki az Európai Tanács migrációs megállapodását

Politico: megakadályozta Orbán és Morawiecki az Európai Tanács migrációs megállapodását

2023. június 30., péntek
Politico: megakadályozta Orbán és Morawiecki az Európai Tanács migrációs megállapodását

A Politico beszámolója alapján, amelyet a Mandiner szemlézett az EU-tagállamok állam- és kormányfőinek tanácskozásán a magyar és a lengyel miniszterelnök megakadályozta a migrációval kapcsolatos közös álláspont és közlemény kiadását, amíg nem foglalkoznak a két ország ezzel kapcsolatos aggodalmaival.

APolitico úgy tudja, Macron francia elnök, Scholz német kancellár, valamint Charles Michel európai tanácsi elnök külön tanácskozott éjszakába nyúlóan Orbánnal és Morawieckivel, de nem jutottak dűlőre, és éjjel 1 óra után berekesztették a tanácskozást a pénteki folytatásig.

Mint a Politico is írja, Lengyelország és Magyarország azért akadályozta meg a a közös közlemény kiadását, mert tiltakoznak a belügyminiszterek korábbi többségi elvű –

a tiltakozó magyarok és lengyelek ellenkezésével szemben megszületett"

– megállapodása ellen, ami újra megpróbálkozna a migránsok európai szétosztásának korábban már elbukott kísérletével.

Ugyanakkor akár lesz Európai Tanács-álláspont a migráció ügyében, akár nem, a belügyminiszterek megállapodása érvényben marad. A két tiltakozó ország a csúcson is kifejtette ellenkezését, de ennél több egyelőre nem történt.

Mark Rutte holland miniszterelnök azt javasolta, hogy majd a következő EU-csúcson térjenek vissza a migráció kérdésére, viszont

De Croo belga kormányfő azt mondta, a migráció ügye most már mindig napirenden lesz."

De Croo szerint nagyon komoly a szándék a mostani megállapodásra és konklúziókra – de kérdés, hogy péntek folyamán képesek lesznek-e az egyhangú, közös álláspont megfogalmazására az EU-tagállamok vezetői.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.