Illegális bevándorlás

Támogatást kaptak a Homokhátság mezőőrei

Támogatást kaptak a Homokhátság mezőőrei

2022. december 15., csütörtök
Támogatást kaptak a Homokhátság mezőőrei

Mintegy 80 millió forinttal támogatja a kormány a Homokhátság déli részének településein a mezőőri szolgálatok működését - közölte Nógrádi Zoltán (Fidesz-KDNP) mórahalmi polgármester csütörtökön a Csongrád-Csanád megyei kisvárosban.

A politikus sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, az illegális migráció a határtérség önkormányzatainak állandó és egyre komolyabb feladatot jelent.

A migrációs nyomás egyre inkább fokozódik, s mind nehezebb helyzetet teremt a határ mentén élők számára. Az érkező határsértők egyre agresszívebbé válnak, és folyamatos az embercsempészek tevékenysége. Az illegális bevándorlók egyre több kárt okoznak az itt gazdálkodóknak - hangsúlyozta a polgármester.

Közölte, a térségben gyakran találni hátrahagyott autókat, egyre több a szemét, és növekszenek a mezőgazdasági károk, romlik az itt élők szubjektív biztonságérzete.

A helyzet kezelése érdekben az önkormányzatok folyamatosan igyekeznek segíteni a határrendészeti feladatok ellátását. Támogatják a határtérségben működő polgárőrszervezetek és az ország más részeiből érkező polgárőrök munkáját - mondta. Hozzátette, a mezőőrök feladata a határ menti térségben gazdálkodók vagyonvédelme, terményeik és termelőeszközeik biztonságának garantálása.

Kiemelte, a kormányzati támogatás fedezi a személyi és dologi kiadásokat, a lovas és kutyás szolgálatok működési költségét.

Sánta Gizella (független) ruzsai polgármester elmondta, míg korábban a migráció jellemzően azokat a településeket érintette, melyek határa egybeesik az államhatárral, bő egy évvel ezelőtt a probléma megjelent náluk is. Emlékeztetett, a falu polgárőrei tavaly októberben fedezték föl az első embercsempészeket a településen, azóta pedig folyamatosan fordulnak elő ilyen esetek.

(via MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.