Illegális bevándorlás

Egyre nagyobb a migrációs nyomás a déli határon

Egyre nagyobb a migrációs nyomás a déli határon

2022. január 29., szombat
Egyre nagyobb a migrációs nyomás a déli határon

Ásotthalomnál 25 migráns akart bejutni az éjszaka. Az agrárminiszter szerint a mezőőrség megerősítésére van szükség.

A Szeged Határrendészeti Kirendeltség és a Készenléti Rendőrség járőrei 2022. január 29-én 0 óra 10 perckor Ásotthalom külterületén 25 határsértőt tartóztattak fel. Ellenőrzésük során a csoport tagjai afgán állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A határsértőkkel szemben a rendőröka hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el.

Az utóbbi időben sorra kapják el a határok mentén a kisebb-nagyobb migránscsoportokat. Az elfogásukban a polgár- és a mezőőrség is segít. Nagy István agrárminiszter közölte: a migrációs nyomás miatt kiemelt támogatást kapnak a déli határon működő mezei őrszolgálatok.

Arra is emlékeztetett a tárcavezető, hogy jelentősen megnőtt az ország külső schengeni határain való illegális bevándorlási kísérletek száma. Hozzátette, hogy a megnövekedett migrációs nyomás nemcsak a rendvédelmi szervekre ró többletterheket, hanem fokozza a déli határ kötelében fekvő termőföldek védelmének igényét is, ezért a mezőőrségre is megnövekedett az igény.

A kormány ezért több mint 170 millió forint rendkívüli támogatásról döntött mezei őrszolgálatuk létrehozására vagy a meglévő mezei őrszolgálatuk létszámának megemelésére.

Ennek keretében Mórahalom, Röszke, Zákányszék, Ruzsa, Öttömös, Kelebia, Tompa, Bácsalmás, Ásotthalom és Domaszék kapnak támogatást.

(A kép illusztráció)

(via police.hu)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.