Illegális bevándorlás

Migránsokat fogtak a Tisza árterében Szegeden

Migránsokat fogtak a Tisza árterében Szegeden

2021. január 30., szombat
Migránsokat fogtak a Tisza árterében Szegeden

A járőrök január 29-én 5 óra 30 perc és január 30-án 5 30 perc között három esetben összesen hat határsértőt tartóztattak fel Kiszombor és Szeged közigazgatási területén, illetve a röszkei autópálya-határátkelőhelyen. Ellenőrzésük során a migránsok szír, palesztin, marokkói, valamint afgán állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.

A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

A Szeged Határrendészeti Kirendeltség és a Magyar Honvédség egyenruhásai a közös vízi járőrszolgálatuk során január 30-án 1 óra körül Szeged külterületén, a Tiszán vontak intézkedés alá egy motoros gumicsónakot, amelyet egy szerb állampolgár vezetett. A gyanú szerint a férfi nem sokkal korábban öt határsértőt szállított át Magyarországra. Az illegális migránsokat valamivel távolabb, még az ártérben feltartóztatták a járőrök. A határsértők szír állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.

A rendőrök a szerb férfit előállították a szegedi határrendészeti kirendeltségre, ahol embercsempészés bűntett elkövetésének gyanúja miatt indult ellene eljárás. Az illegális migránsokat pedig a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérikaz ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.​

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.