Ez a hír is érdekelheti
Kormányinfó: indul a 14. havi nyugdíj kifizetése, bővül az Otthon Start


Megvan 2025 legfinomabb szaloncukra.Több mint 12 ezer szaloncukor kóstolása után döntöttek az idei versenyen.

Rekordszámú nevezés, több ezer kóstolás, különleges ízek – így zajlott az Év Szaloncukra 2025 verseny. A győztesek között van Lotus kekszes, narancszselés és még Unikumos szilvás ízű szaloncukor is.

Idén hatodik alkalommal rendezték meg az Év Szaloncukra versenyt, amely mára nemcsak a karácsonyi szezon egyik legizgalmasabb eseményévé, hanem valódi fogyasztói iránytűvé vált. A versenyt a „Szeretem a csokit” TikTok-csatorna ismert videósai, Kovács Ádám és Kovács Gergely alapították, és mára már közel 200 fős kóstolói csapat dönt az év legjobbjairól.
2025-ben minden eddiginél többen neveztek: 24 gyártó 165 különböző szaloncukorral szállt ringbe, így több mint 12 ezer darabot kóstoltak meg a zsűritagok.
Az Év Szaloncukra 2025-ben a soltvadkerti Szent Korona Cukrászda karamellás Lotus kekszes szaloncukra lett, amelyet karamellizált fehércsokoládéval vontak be. A különleges párosítás nemcsak az ízlelőbimbókat, hanem a zsűrit is azonnal levette a lábáról.
A dobogó második fokára a Keszthelyi Sütibolt sós karamellás, roppanó ostyás szaloncukra került, amely egyébként már 2021-ben is nyert díjat. A harmadik helyezett a Gyulai Kézműves Cukrászda lett, amely a DJC Stílusgyakorlat nevű szaloncukrot készítette – a Magyarország Tortája 2025 inspirációjára.
A szakmai kategóriában neves cukrászok és gasztronómiai szakértők döntöttek. A győztes a balatongyöröki Promenád Kávéház „Narancs Esszencia” szaloncukra lett, amely konfitált narancszselével és narancskrémmel készült, étcsokoládéval bevonva.
A második hely.en az orosházi Hóvirág Fagylaltbár különleges füstös whiskeys-mogyorós szaloncukra végzett, míg a dobogó harmadik fokát a Hisztéria Cukrászda étcsokoládés meggyes változata foglalta el.
A legjobb zselés szaloncukor címet a Keszthelyi Sütibolt „Régi idők zselés szaloncukra” nevű klasszikusa nyerte, mögötte a Sulyán Cukrászda meggyzselés, valamint a Damniczki Cukrászda Unikumos szilvás szaloncukra végzett. Ebben a kategóriában a Magyar Színház művészei – Trokán Anna, Jenes Kitti és Pavletits Béla – is részt vettek zsűritagként.
Az egészségügyi és ételérzékenységi szempontokkal is számoltak: a legjobb cukormentes szaloncukor a Dibette narancsos-marcipános finomsága lett, gluténmentesben a Hisztéria Cukrászda feketeribizlis zselése győzött, a tejfehérje-mentes kategóriában pedig a Stühmer meggyes marcipános változata kapott díjat.
A gyerekek kedvence idén a Demeter Chocolate „Dubai csokoládés” szaloncukra lett, de a málnás vattacukros és az áfonyás zselés is komoly sikert aratott a legkisebb kóstolóknál.
Az „Év új íze” díjat 2025-ben a kaposvári Jogos Desszert különlegessége, a „Tökmagos Berriolette pürés fehércsokoládés szaloncukor” vitte el, amely az új termékek között debütált.
A verseny ismét bebizonyította: a magyar cukrászok és csokoládékészítők kreativitása nem ismer határokat. Akár a klasszikus ízeket kedveljük, akár az újításokat, idén karácsonykor is mindenki megtalálhatja a maga kedvenc szaloncukrát – legyen az Lotus kekszes, whiskeys-mogyorós vagy Unikumos szilvás.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.