Hírzóna

Megválasztották 2025 legjobb szaloncukrát - új ízek hódítanak idén

Megválasztották 2025 legjobb szaloncukrát - új ízek hódítanak idén

Megvan 2025 legfinomabb szaloncukra.Több mint 12 ezer szaloncukor kóstolása után döntöttek az idei versenyen.

Böjthe Sándor
1 órája
Megválasztották 2025 legjobb szaloncukrát - új ízek hódítanak idén

Rekordszámú nevezés, több ezer kóstolás, különleges ízek – így zajlott az Év Szaloncukra 2025 verseny. A győztesek között van Lotus kekszes, narancszselés és még Unikumos szilvás ízű szaloncukor is.

Lotus kekszes karamellás szaloncukor lett 2025 nagy győztese
Lotus kekszes karamellás szaloncukor lett 2025 nagy győztese. Fotó: Az Év Szaloncukra. 

Ízkavalkád és versenyhangulat

Idén hatodik alkalommal rendezték meg az Év Szaloncukra versenyt, amely mára nemcsak a karácsonyi szezon egyik legizgalmasabb eseményévé, hanem valódi fogyasztói iránytűvé vált. A versenyt a „Szeretem a csokit” TikTok-csatorna ismert videósai, Kovács Ádám és Kovács Gergely alapították, és mára már közel 200 fős kóstolói csapat dönt az év legjobbjairól.

2025-ben minden eddiginél többen neveztek: 24 gyártó 165 különböző szaloncukorral szállt ringbe, így több mint 12 ezer darabot kóstoltak meg a zsűritagok.

A győztes: karamell, Lotus és fehér csoki

Az Év Szaloncukra 2025-ben a soltvadkerti Szent Korona Cukrászda karamellás Lotus kekszes szaloncukra lett, amelyet karamellizált fehércsokoládéval vontak be. A különleges párosítás nemcsak az ízlelőbimbókat, hanem a zsűrit is azonnal levette a lábáról.

A dobogó második fokára a Keszthelyi Sütibolt sós karamellás, roppanó ostyás szaloncukra került, amely egyébként már 2021-ben is nyert díjat. A harmadik helyezett a Gyulai Kézműves Cukrászda lett, amely a DJC Stílusgyakorlat nevű szaloncukrot készítette – a Magyarország Tortája 2025 inspirációjára.

Szakmai díj: narancs, esszencia, elegancia

A szakmai kategóriában neves cukrászok és gasztronómiai szakértők döntöttek. A győztes a balatongyöröki Promenád Kávéház „Narancs Esszencia” szaloncukra lett, amely konfitált narancszselével és narancskrémmel készült, étcsokoládéval bevonva.

A második hely.en az orosházi Hóvirág Fagylaltbár különleges füstös whiskeys-mogyorós szaloncukra végzett, míg a dobogó harmadik fokát a Hisztéria Cukrászda étcsokoládés meggyes változata foglalta el.

A retró zselés újra hódít

A legjobb zselés szaloncukor címet a Keszthelyi Sütibolt „Régi idők zselés szaloncukra” nevű klasszikusa nyerte, mögötte a Sulyán Cukrászda meggyzselés, valamint a Damniczki Cukrászda Unikumos szilvás szaloncukra végzett. Ebben a kategóriában a Magyar Színház művészei – Trokán Anna, Jenes Kitti és Pavletits Béla – is részt vettek zsűritagként.

Mentes ízek, gyerekzsűri és új kedvencek

Az egészségügyi és ételérzékenységi szempontokkal is számoltak: a legjobb cukormentes szaloncukor a Dibette narancsos-marcipános finomsága lett, gluténmentesben a Hisztéria Cukrászda feketeribizlis zselése győzött, a tejfehérje-mentes kategóriában pedig a Stühmer meggyes marcipános változata kapott díjat.

A gyerekek kedvence idén a Demeter Chocolate „Dubai csokoládés” szaloncukra lett, de a málnás vattacukros és az áfonyás zselés is komoly sikert aratott a legkisebb kóstolóknál.

Az év új íze: tökmag és bogyós gyümölcs

Az „Év új íze” díjat 2025-ben a kaposvári Jogos Desszert különlegessége, a „Tökmagos Berriolette pürés fehércsokoládés szaloncukor” vitte el, amely az új termékek között debütált.

Szaloncukorban idén sem volt hiány

A verseny ismét bebizonyította: a magyar cukrászok és csokoládékészítők kreativitása nem ismer határokat. Akár a klasszikus ízeket kedveljük, akár az újításokat, idén karácsonykor is mindenki megtalálhatja a maga kedvenc szaloncukrát – legyen az Lotus kekszes, whiskeys-mogyorós vagy Unikumos szilvás.

További híreink:

 

 

Vágólapra másolva!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.