Hírzóna

Tovább csökkent vármegyénk építőipari teljesítménye

Tovább csökkent vármegyénk építőipari teljesítménye

Elmaradt a nyári fellendülés

Kovács György
2024. október 21., hétfő
Tovább csökkent vármegyénk építőipari teljesítménye

Májusban még erősen teljesített Csongrád-Csanád vármegye építőipara, akkor önmagához képest közel megkétszerezte a termelést a közel 16 milliárdos értékkel, a jellemzően jobb nyári teljesítmény azonban elmaradt. 

Fotó: iStockphoto/Bogdanhoda

 

A KSH legfrissebb adatai szerint augusztusban 13,5 milliárd volt az építőipari termelés amely az előző év volumenéhez képest csupán 93,3 százalékos teljesítmény. A visszaesés mértéke viszont így is alacsonyabb, mint az előző nyári hónapokban. A júniusi 13,7 milliárd csupán 68,6 százalékos teljesítményt jelentett az előző évhez képest. A júliusi 11,3 milliárd pedig 88,6 százalékos.

Régiós kitekintésben hozzuk a szokásost, Bács-Kiskun köröket ver Csongrád-Csanádra, de Békés vármegyét még magasan előzzük.

Bács-Kiskunban a nyár elején is volt jelentős növekedés, azonban ez nem tartott ki végig. Náluk júniusban 38,3 milliárdot, júliusban 46,2 milliárdot, augusztusban pedig 34,6 milliárdot tett ki az építőipari termelés. Esetükben ez 135,6, 96,1 és 70,5 százalékos teljesítményt jelent előző évi önmagukhoz képest.

Békés vármegyében egészen egyenletes volt a nyár, júniusban 6,3 milliárddal nyitottak, majd 6,5-el folyatták, végül 6,1-el zárták. A 2023-es volumenhez képest ez 89,7, 101,4 és 88 százalékos teljesítmény.

Országos szinten az építőipari ágazatok közül az épületek építése esetében 7,3, az egyéb építmények építésénél 30,8 százalékkal csökkent a termelés volumene augusztusban. A legnagyobb súlyú ágazat, a speciális szaképítés termelése 11,5 százalékkal bővült.

A 2024-es évet összességében nézve Magyarországon az építőipari termelés volumene 1,8 százalékkal bővült az előző évhez képest.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.