Hírzóna

Reális a 400 ezres minimálbér a következő években

Reális a 400 ezres minimálbér a következő években

Az NGM vezető közgazdásza beszélt a témáról

2024. október 26., szombat
Reális a 400 ezres minimálbér a következő években

A következő években a minimálbér elérheti a 400 ezer forintot, a jelenlegi euró árfolyammal számolva akár át is lépheti az 1000 eurót, így az akörüli minimálbér teljesen reálisnak tűnik - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) vezető közgazdásza pénteken az M1 aktuális csatornán.

 

 

Suppan Gergely közölte, ahhoz, hogy ez a felzárkózás meg tudjon valósulni a következő években átlagosan 12 százalékkal kell nőnie a minimálbérnek.

Jelezte ugyanakkor, az emelés mértéke évenként eltérő lehet, a gazdasági teljesítménytől függően.

Rámutatott, hogy a minimálbérek alakulásáról a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF) a munkaadók és a munkavállalók képviselői tárgyalnak. A felek megállapodtak abban, hogy 3 éves bérmegállapodásra törekednek, hiszen ez kiszámíthatóságot jelent a gazdaságban - emlékeztetett.

Hozzátette, hogy a régióban is elég erős bérfelzárkózási folyamat zajlik, ezért Magyarország "nem fog nagyon kilógni a sorból", így nem kell tartani attól, hogy az emelkedő bérek meglódítják az inflációt vagy jelentősen gyengülne a forint. Megjegyezte, Covid előtt is jelentős volt a béremelkedési ütem, mégsem adott nagy lökést az inflációnak, az a jegybank toleranciasávján belül maradt. 

Az inflációt 3 százalék körül kell tartani, nem gondolkodunk magasabb inflációban

- tette hozzá.

A munkaadóknak elegendő mozgásteret ad majd a következő években a termelékenység növekedése, amelyet a kormány 21 pontos gazdasági akcióterve, benne a kkv-kat erősítő Demján Sándor Program is megalapoz - fejtette ki Suppan Gergely.
 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.