Hírzóna

Összefogásra szólít az 1848-as forradalom szelleme! + videó

Összefogásra szólít az 1848-as forradalom szelleme! + videó

2 órája
Fotó: Czeglédi Zsolt
Összefogásra szólít az 1848-as forradalom szelleme! + videó

Az 1848-as forradalom és szabadságharc üzenete összefogásra szólítja a nemzetet, hiszen csak így lehet megőrizni mindazt, amit a történelem során az elődeinktől örököltünk - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vasárnap Aradon.

SZIJJÁRTÓ Péter
Fotó: Czeglédi Zsolt. Arad, 2024. október 6. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond az aradi vértanúk kivégzésének 175. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen Aradon, a vértanúk emlékére állított Szabadság-szobornál 2024. október 6-án. MTI/Czeglédi Zsolt

 

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető az aradi vértanúk kivégzésének 175. évfordulóján rendezett megemlékezésen aláhúzta, hogy az 1849-ben kivégzett honvédtisztek egy szent ügyért adták az életüket, a magyar szabadságért.

Kiemelte, hogy ugyan az ország és a nemzet határai nem esnek egybe, fontos a közös emlékezés. "Mert a magyarok szívéből kedves barátaim, semmi nem tudja kitörölni 1848-at, pontosan ugyanúgy, ahogy 1956-ot vagy 1989-et sem" - jelentette ki.

Október 6-án a Kárpát-medence valamennyi szeglete és a diaszpóra teljes magyarsága ide, Arad felé fordul, és főhajtással emlékezik a mártírokra

 - hangsúlyozta.

"Az 1848-49-es események a magyarok számára egyet jelentenek a bátorsággal. Világossá tettük akkor is, ahogyan világossá tettük azóta többször is, hogy a nemzeti függetlenségért a legnagyobb túlerővel szemben is fel kell venni, és ezért fel is vettük mindig a harcot" - szögezte le.

"Számunkra a szabadságharc nem egy szabadon választott gyakorlat, nem egy opcionális valami. És ezt bizonyítottuk elégszer. Ha kellett, akkor az oszmán, ha kellett, akkor a Habsburg, ha kellett, akkor a szovjet birodalommal szemben. Mi mindig kiálltunk, és ha megfogyva bár, de törve nem, végül mindig életben maradtunk. A magyar egy szabadságharcos nemzet. Egy olyan nemzet, amely eddig is ott állt, és mindig ott fog állni az őt megszálló birodalmak sírjainál" - tette hozzá.


Szijjártó Péter kifejtette, hogy az 1848-49-es események hősöket szültek, s ez a dicsőséges korszak ma is egyet jelent a hazaszeretettel. 

"Az 1848-as forradalmárok és honvédek hazaszeretete pedig mutatja nekünk a helyes utat, és ösztönöz minket arra, hogy gondoskodjunk a családjainkról, védelmezzük az országunkat, a munkánkkal és a tudásunkkal, szorgalmunkkal pedig építsük a nemzetet" - mondta.

"Én hiszem azt, hogy az elmúlt tizennégy esztendő során elég bizonyítékot szolgáltatott a polgári kereszténydemokrata magyar kormány arra, hogy 1848 szellemében vezeti, vezetjük Magyarországot, hiszen számunkra a nemzeti függetlenség, hőseink emlékezetének ápolása és a hazaszeretet nem lehet alku tárgya" - fűzte hozzá. 

Mi ki merjük mondani, hogy a '48-as forradalom és szabadságharc üzenete túlnyúlik az országhatáron, és összefogásra szólítja a nemzetet. Minden magyar emberre számítunk nemzetünk sorsának jobbra fordítása érdekében

 - folytatta.

Majd kiemelte, hogy a magyar külpolitika szíve közepe a nemzetpolitika, amelynek legfőbb gondolata, hogy minden magyar ember felelős minden magyar emberért. "Csak összefogva, összekapaszkodva tudjuk megőrizni mindazt, amit a történelem során az elődeinktől örököltünk, és csak így tudunk büszkék lenni mindarra, amit a történelem során elértünk" - húzta alá. Úgy vélekedett, hogy a szabadság talán hazánk legfontosabb nemzeti értéke, amely azt jelenti, hogy mi magunk döntünk a saját sorsunkról és a saját jövőnkről. 

Történelmünk meglehetősen viharos, de hiába ez a viharosság, mi magyarok mindig ugyanazt akartuk itt a Kárpátok alatt. Ezt a márciusi ifjak fogalmazták meg talán a legjobban. Legyen béke, szabadság és egyetértés

 - hangsúlyozta.

A miniszter ennek kapcsán arra is kitért, hogy Magyarország szinte az egyetlen nemzet ma Európában, amely világosan, őszintén, nyíltan mer beszélni arról, hogy arra vágyik, hogy a kontinens keleti felében újra béke legyen. "Hiába a megbélyegzés, hiába a fenyegetőzés, hiába a nyomásgyakorlás, mi akkor is kitartunk amellett, hogy a szomszédunkban zajló szörnyű háborúnak nem a csatatéren, hanem a tárgyalóasztalnál van a megoldása. Nem lehet más a célunk, mint tűzszünet, béketárgyalások és béke, mert csak így lehet megmenteni az emberéleteket, és köztük a kárpátaljai testvéreink életét is" - közölte. Illetve leszögezte, hogy a nemzeti szuverenitás megőrzése nélkül nem lehet magyar jövőt tervezni. 

Tegyük világossá, hiába a jogi, hiába a politikai, hiába a pénzügyi fenyegetőzés, mi nem fogjuk hagyni, hogy mások mondják meg nekünk, hogy hogyan éljünk, vagy mások mondják meg, hogy kikkel éljünk a saját hazánkban

 - figyelmeztetett. 

- Hiába akarják ránk kényszeríteni a posztkeresztény és posztnemzeti európai föderalizmust, mi meg fogunk maradni szabad és keresztény nemzetnek - tette hozzá. "Ezt jelenti számunkra, kedves barátaim, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc öröksége. Ezért büszkék vagyunk arra, hogy olyan bátor hőseink vannak, voltak, mint az 1848-49-es elődeink (…) Az emléküket mi, ma élő magyarok is tisztelettel és megbecsüléssel ápoljuk. Mert hisszük, hogy a magyar név megint szép lesz, méltó régi nagy híréhez. Tisztelet a hősöknek, éljen a magyar szabadság, éljen a haza!" - zárta beszédét Szijjártó Péter.


 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.