Hírzóna

Őrtűzek lobbantak fel Székelyföld autonómiájának napján

Őrtűzek lobbantak fel Székelyföld autonómiájának napján

Márton Andrea
14 órája
Fotó: Veres Nándor
Őrtűzek lobbantak fel Székelyföld autonómiájának napján

Kilencedik alkalommal gyújtották meg az őrtüzek lángjait Székelyföld autonómiájának napján, amelyre vasárnap este került sor. A rendezvény a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) kezdeményezésére valósult meg, és a csíkszeredai helyszínen több mint kétszáz résztvevő gyűlt össze, hogy kifejezze támogatását a székely önrendelkezés iránt.

Fotó: Veres Nándor. Csíkszereda, 2024. október 27. Õrtûz a Mikó-várkastélynál Csíkszeredán Székelyföld autonómiájának napján, 2024. október 27-én. A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) 2015-ben nyilvánította a Székelyföld autonómiájának napjává október utolsó vasárnapját, ezen a napon Kárpát-medence-szerte õrtüzeket gyújtanak. MTI/Veres Nándor

 

A rendezvény a magyar Himnusz eléneklésével indult, amelyet a résztvevők közösen énekeltek. Veress Dávid, az SZNT csíkszéki elnöke, a rendezvény főszervezője, hangsúlyozta, hogy az autonómia-törekvések nem valaki, valami ellen, hanem a székely nép önrendelkezéséért szólnak. Kiemelte, hogy a céljuk nem más, mint a teljes körű autonómia, amely a történelem során mindig is járt a székely népnek.

A rendezvény keretében a résztvevők közösen énekeltek népdalokat a hosszan lobogó máglya tüzénél, amely a közösség összetartozását és a székely kultúra iránti elkötelezettségüket szimbolizálta. Veress Dávid az SZNT autonómia-kiáltványát is felolvasta, amelyben hangsúlyozta, hogy az autonómia intézménye működőképes, és nem ütközik semmilyen európai normával.

A rendezvény célja, hogy évről évre felhívja a figyelmet Székelyföld autonómiájának kérdésére, és a közösség erejét, valamint a hagyományok ápolását erősítse. Az őrtüzek lángjai nemcsak a múlt emlékét idézik fel, hanem a jövő reményeit is, hogy a székely nép önrendelkezése végre valóra válhat.


Ez a cikk összefoglalja az esemény lényegét és jelentőségét. Kérem, jelezze, ha további módosításokra van szükség!

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.