Hírzóna

Béremelésre készül minden második cég

Béremelésre készül minden második cég

Kiderült, átlagosan mennyivel terveznek emelni

3 órája
Béremelésre készül minden második cég

Minden második cég tervez jövőre béremelést, az ideinél kisebb mértékűt, a cafeteria keretösszegét pedig minden ötödik emelné jövőre a Profession.hu állásportál felmérése szerint.

 

Közel 500 cég válaszai alapján készítette el a Profession.hu legújabb felmérését, amelyben a munkáltatók jövő évi várakozásait, bérfejlesztési és toborzási terveit vizsgálta.

Közleményükben ismertetik: az elmúlt kilenc hónap során igazolódni látszik a munkáltatók év eleji bizakodó prognózisa 2024-re vonatkozóan, ugyanis

az idén is több munkahelyen volt végül bérfejlesztés (74 százalék), mint ahányan azt előzetesen tervezték (53 százalék).

A fizetésemelések mértéke azonban a korábbinál alacsonyabb lett: végül több olyan cég is 5-9 százalék között tartotta, amelyek korábban ennél magasabb összeggel kalkuláltak. Az átlag emelés az év elején mért 11,7 százalékos terv helyett így 11 százalékon realizálódott.

Az év vége közeledtével a vállalatok már javában készülnek 2025-re, tervezésüket pedig ismét az óvatosság jellemzi. Ezzel együtt is minden második válaszadó nyilatkozott úgy, hogy jövőre emel a fizetéseken, de az idei évre tervezetthez képest alacsonyabb, 

átlagosan 9,5 százalékos emelésben gondolkodnak.

Az elmúlt három évben megfigyelhető tendencia, hogy az előzetes prognózisokhoz képest végül több vállalat fejleszt a béreken.

Az átlagosnál alacsonyabb a bérfejlesztést tervezők aránya a kutatás szerint az államigazgatásban működők körében, míg a külföldi magántulajdonban lévő vállalatok esetében többen terveznek bérfejlesztést, de az átlagosnál kisebb mértékű összeget jeleznek előre (7,8 százalék).

A közlemény szerint a cégek közel fele biztosít a dolgozóinak béren kívüli juttatást is, amely az 1 milliárd forint feletti árbevételű társaságok esetében jellemzőbb (59 százalék). Ahol van cafeteria, leggyakoribb esetben (25 százalék) ez havi 21-30 ezer forintos sávban mozog a fizetésen felül, és közel ilyen elterjedt (21 százalék), hogy az összeg meghaladja a 81 ezer forintot is. 

A cafeteria keretösszegét jelenleg minden ötödik vállalat tervezi megemelni jövőre, átlagosan 13 százalékkal, csökkenteni pedig mindössze a válaszadók 2 százalékánál tervezik.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.