Hírzóna

Az uniósnál is szigorúbb környezetvédelmi szabályokat vezet be a kormány

Az uniósnál is szigorúbb környezetvédelmi szabályokat vezet be a kormány

Jelentősen változnak a határértékek

5 órája
Az uniósnál is szigorúbb környezetvédelmi szabályokat vezet be a kormány

Szigorúbb károsanyag-kibocsátási határértékeket vezet be a kormány: a rákkeltő, a génkárosító, a magzatkárosító anyagokat és bizonyos nehézfémeket, a nikkelt, a kobaltot és a mangánt érinti a korlátozás - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára kedd reggel az M1 aktuális csatorna műsorában.

 

Raisz Anikó elmondta: a mangán esetében ötödére, míg nikkel és a kobalt esetében a felére csökkentették a határértéket. Az NMP magzatkárosító anyag határértéke eddig 150 milligramm volt, most pedig köbméterenként egy milligrammban határozták meg.

Hozzátette, hogy az összes magzatkárosító anyag levegőbe történő kibocsátást hasonló mértékben csökkentették.

Az államtitkár elmondta azt is, hogy a már Magyarországon működő üzemek számára felkészülési időt biztosított a kormány 2028 januárjáig, de a szombaton életbe lépett szigorúbb kibocsátási szabályokat az új beruházóknak már be kell tartaniuk. Azon beruházóknak, akiknek már folyamatban van az engedélyezési eljárása 2027-től kell megfelelniük az előírásoknak.

Kérdésre kifejtette, hogy a határértéket érintő uniós szabályok már eddig is érvényben voltak, s ezeket eddig is betartották, de a kormány úgy látta, hogy ez egy olyan terület, ahol érdemes szigorításokat bevezetni.

Az államtitkár szerint nem ez az egyetlen terület, ahol szigorítottak, hiszen szeptember végén lépett hatályba az a jogszabály, amely kiterjeszti a környezeti hatásvizsgálati eljárás készítésének kötelezettségét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.