Hírzóna

Rekordszámú havasi lile jelent meg a Dél-Alföldön

Rekordszámú havasi lile jelent meg a Dél-Alföldön

A telet Afrikában töltik

10 órája
Rekordszámú havasi lile jelent meg a Dél-Alföldön

Magyarországon nemcsak a Hortobágyon, hanem a Dél-Alföldön is minden év augusztusában rendszeresen felbukkannak a déli tájak felé vonuló havasi lilék. A Körös-Maros Nemzeti Park tájain idén szép számban állomásoztak - számolt be a Körös-Maros Nemzeti Park.

 

Az első, kilenc példányból álló csapatot augusztus 18-án, a kardoskúti Fehér-tó medrének legnyugatibb pontján észlelték az igazgatóság munkatársai. A legnagyobb mennyiséget, 40 példányt augusztus 25-én regisztrálták, ami ebben a térségben rekordnak számít. Még az ősz első napjaiban is szép számban állomásoztak itt, szeptember 4-én 26 példányt látták egy csapatban. 

A Cserebökényi pusztákon augusztus 19-én figyelték meg először havasi liléket. A 15 példányból álló csapat a puszta rövidfüvű, szikpadkás részén tartózkodott. Laza vonalban haladva keresgéltek, táplálkoztak, majd egy csoportba állva pihentek, tollászkodtak.

A Kígyósi-pusztán a havasi lile szórványos átvonulónak számít. Nem minden évben bukkan fel, de volt olyan esztendő is, amikor 41 példányból álló csapatot figyeltek meg. Idén eddig egyetlen példány sem került szem elé.

A havasi lilék az északi tundrákon költenek, s a telet Afrikában, a Száhel-övezettől délre eső területeken költik. Az Alföld tradicionális megállóhelyüknek számít, tőlünk délebbre már ritkán állomásoznak. A faj érdekessége, hogy a tojó nagyobb és jóval színesebb, mint a hím. A fészkelésnél is más a feladatmegosztás, mint a legtöbb madárfajnál: a havasi liléknél ugyanis csak a hím kotlik a tojásokon.

Címlapkép: Őze Péter

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.