Hírzóna

Rejtett Kincsek: Felfedezték a Szent Fülöp Monostor Maradványait Szőregen

Rejtett Kincsek: Felfedezték a Szent Fülöp Monostor Maradványait Szőregen

Szőregen régészeti szenzációra bukkantak.

Márton Andrea
2024. szeptember 20., péntek
Fotó: szegedma archív
Rejtett Kincsek: Felfedezték a Szent Fülöp Monostor Maradványait Szőregen

A Móra Ferenc Múzeum régészei Szőregen egy tudományos szenzációnak számító leletet tártak fel, amely az Árpád-korban épült Szent Fülöp monostor maradványait rejti. Löffler Zsuzsanna régész a Szeged Televíziónak elmondta, hogy bár a monostor létezése eddig is ismert volt, pontos helyét eddig nem tudták meghatározni. Most a szőregi dombon bukkantak rá a monostor nyomaira, ami jelentős felfedezés, hiszen a monostor építéséről és pusztulásáról eddig nem álltak rendelkezésre pontos adatok.

Ez a felfedezés nemcsak a helyi történelmet gazdagítja, hanem újabb kérdéseket is felvet a középkori építészet és vallási élet megértésében. A régészek számára ez egy újabb lépés a múlt feltárásában, amely hozzájárulhat a magyarországi Árpád-kori épületek és monostorok jobb meg.

A Móra Ferenc Múzeum régészei Szőregen egy tudományos szenzációnak számító leletet tártak fel, amely az Árpád-korban épült Szent Fülöp monostor maradványait rejti. Löffler Zsuzsanna régész a Szeged Televíziónak nyilatkozva elmondta, hogy bár a monostor létezése eddig is ismert volt, annak pontos helyét eddig nem tudták meghatározni. Most a szőregi dombon bukkantak rá a monostor nyomaira, ami jelentős felfedezés a helyi történelmi kutatások szempontjából.

A Szent Fülöp monostor a középkorban fontos vallási központ volt, és a régészek számára ez a felfedezés újabb kérdéseket vet fel a monostor építéséről és pusztulásáról, hiszen eddig nem álltak rendelkezésre pontos adatok ezekről az eseményekről. A lelet feltárása nemcsak a helyi történelmet gazdagítja, hanem hozzájárul a magyarországi Árpád-kori épületek és monostorok jobb megismeréséhez is.

A régészek számára ez a felfedezés újabb lépést jelent a múlt feltárásában, amely segíthet a középkori építészet és vallási élet megértésében. A Szent Fülöp monostor maradványainak feltárása várhatóan további kutatásokat von maga után, amelyek célja a monostor történetének és jelentőségének alaposabb megismerése.

A szőregi lelet nemcsak tudományos szempontból jelentős, hanem a helyi közösség számára is fontos, hiszen hozzájárul a város kulturális örökségének megőrzéséhez és a helyi identitás erősítéséhez. A felfedezés új lehetőségeket nyit meg a történészek és régészek számára, hogy még mélyebben belemerüljenek a középkori magyar történelem rejtelmeibe.

 

 


 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.