Hírzóna

Pintér Sándor: megfelelő módon szervezzük a védekezést

Pintér Sándor: megfelelő módon szervezzük a védekezést

Egységes a kormányzati segítség a védekezés során minden településen.

Tegnap, 10:05
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Pintér Sándor: megfelelő módon szervezzük a védekezést

Mindennap reggel 9-kor sajtótájékoztatón ismertetik az árvízvédelmi feladatokat és az adott helyzetet – jelentette be Pintér Sándor belügyminiszter mai sajtótájékoztatóján. A tárcavezető jelezte, hogy az árvíz elleni védekezést operatív törzs kezeli, aminek a szakmai hátterét az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) adja. Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője elmondta, hogy Budapesten szombaton és vasárnap tetőzhet a Duna.

– A Boris ciklon jelentős gondokat okozott Európában. Ausztriában elöntötte a víz azokat a lakott területeket, amelyek alacsony részeken vannak. Hamarosan Magyarországra érkeznek a ciklon hatása, a Duna-menti területek vannak a legnagyobb veszélyben. Operatív törzs kezeli az árvízvédelmet – ismertette Pintér Sándor Belügyminiszter a mai sajtótájékoztatóján. Jelezte, hogy a törzsnek a szakmai hátterét az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) adja.

A fő cél, hogy a Duna emelkedése ne veszélyeztesse az állampolgárokat

– tette hozzá.

Pintér Sándor arról is beszélt, hogy a büntetésvégrehajtási intézetekben lévők is készen állnak a védekezésre. – Mindezek mellett a rendőrség is készenlétben áll. Természetes, hogy ilyenkor az egészségügynek is talpon kell lennie. Az Országos Mentőszolgálat mindenhol kiemelt szolgálatok végez. Az országos kórházi főigazgató biztosítja a kórházi kapacitásokat az érintett területeken. Mindezek az előkészületek lehetővé teszik, hogy medrében tartsuk a Dunát és mellékfolyóit. Ha ez nem lehetséges, akkor az ideiglenes tározók segítségével megvédjék a településeket – ismertette.

A miniszter elmondta, hogy önkénteseket is várnak a védekezéshez, és figyelik, hol van szükség a munkájukra. Pintér Sándor közölte: ő irányítja a védekezést, és ezért a következő időszakban nem utazik külföldre.

A felkészültségünk elérte a száz százalékot

– jegyezte meg. Pintér Sándor arról is beszélt, hogy mindennap reggel kilenc órakor sajtótájékoztatón számol be az operatív törzs munkájáról Rétvári Bence, a Belügyminisztérium miniszterhelyettese. A tájékoztatókon ismertetik a feladatokat és az adott helyzetet.

 

Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője emlékeztetett: a Duna és a Lajta vízgyűjtőjén nagyon komoly csapadék hullott le, éppen ezért a Lajtán rekordmagas lehet a vízállás. Ismertette, hogy Mosonmagyaróvárnál a védekezés miatt szükségtározót nyitnak majd a Lajtánál, majd hozzátette, hogy a Dunán az árvíz a Szigetközben rekord közeli mértékű lehet.

Ettől lefelé csütörtökön, pénteken Komárom és Esztergom térségében lehet tetőzés, míg Budapesten szombaton és vasárnap

– tette hozzá. A főigazgató elmondta, hogy Budapest alatt az árvízvédelmi vonalak képesek lesznek mederben tartani a Dunát. Ezeken a részeken jövő héten lehet tetőzés.

Góra Zoltán, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság altábornagya arról beszélt, hogy 28 településen biztosítottak összekötőket és anyagokat, továbbá végigkísérik az árhullám levonulását, és különféle technikai segítségeik vannak. A katasztrófavédelem felkészült a feladatokra – ismertette.

A hatóságok jelentős segítséget nyújtanak a településeknek, és ezt személyesen is megtapasztaltam a Dunakanyarban. Az önkormányzati védvonalakon az önkormányzatok, míg az állami védvonalakon az állam védekezik, hogy mire az árhullám megérkezik, addigra mindenki biztonságban érezhesse magát

– fogalmazott Rétvári Bence.

LAB_0061
Fotó: Ladóczki Balázs

 

Ismertette, hogy teljesen egységes a kormányzati segítség a védekezés során minden településen. A miniszterhelyettes jelezte, hogy Nagymaroson hamarosan elkészül a mobilgát, és ez nagyban segíti a védekezést. Mindezek mellett arra is emlékeztetett, hogy 2013-hoz képest nagyon jelentős árvízvédelmi beruházások voltak. Láng István kérdésre elmondta, hogy hosszan elnyúló védekezésre készülnek, és Passau felett az esőzések miatt egy újabb árhullám érkezhet majd.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.