Hírzóna

Hollandia kimaradna a migrációs paktum megvalósításából

Hollandia kimaradna a migrációs paktum megvalósításából

A kormányuk hivatalos kérelmet nyújtott be

4 órája
Hollandia kimaradna a migrációs paktum megvalósításából

A holland kormány szerdán hivatalos kérelmet nyújtott be az Európai Bizottsághoz annak érdekében, hogy kimaradhasson a 2026-ban életbe lépő új menekültügyi és migrációs paktumból.

Most tájékoztattam az Európai Bizottságot, hogy Hollandia ki szeretne maradni a paktum megvalósításából. Újra a saját kezünkbe kell vennünk menekültügyi politikánkat

– közölte az X-en Marjolein Faber migrációs ügyekkel foglalkozó miniszter.

Faber az Európai Bizottsághoz címzett levelében azt írja, hogy az új holland kormány „drasztikusan” csökkenteni akarja a Hollandiába irányuló migrációt, „hogy továbbra is teljesíteni tudja alkotmányos kötelezettségeit: a lakhatás, az egészségügyi ellátás és az oktatás biztosítását”. A holland kormány kérni fogja a kívülmaradást az uniós szerződés módosításakor – írja Faber a levélben.

Az Európai Bizottság szóvivője szerdai sajtótájékoztatóján a kívülmaradási kérelemmel összefüggésben hangsúlyozta: a menekültügyre és a migrációra vonatkozó uniós szabályok továbbra is kötelezőek Hollandiára nézve, s az így is marad az uniós alapszerződés esetleges módosításáig.

Nem számítunk arra, hogy az uniós szerződést a közeljövőben módosítják

– mondta az uniós szóvivő. Üdvözölte viszont, hogy Marjolein Faber levelében azt írta: hogy Hollandia folytatja az év elején elfogadott és alig két év múlva hatályba lépő európai menekültügyi paktum végrehajtását.

A holland kormány nagyon világosan fogalmazott, hogy a kívülmaradást a szerződésmódosítás megnyitása esetén tennék meg, ami most egyelőre nem fog megtörténni

– hangsúlyozta szóvivő.

A holland kormánykoalíció azt tervezi, hogy rendkívüli állapotot hirdet, és felfüggeszti a menekültügyi törvény egyes részeit a parlament jóváhagyása nélkül. Ez a kérdés azonban egyelőre megosztja a négypárti koalíciót, az Új Társadalmi Szerződés jobboldali párt már bejelentette, hogy nem fogja támogatni rendkívüli állapotról szóló törvénytervezet, amennyiben annak nem lesz megfelelő jogalapja.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.