Hírzóna

Hamarosan nettó fél millióra nőhet az átlagkereset

Hamarosan nettó fél millióra nőhet az átlagkereset

Küszöbön az újabb bérrobbanás

2024. szeptember 9., hétfő
Hamarosan nettó fél millióra nőhet az átlagkereset

Megközelítheti a fél millió forintot a nettó átlagfizetés Magyarországon 2025-ben, ehhez pedig még a jelenleginél kisebb bérdinamika is elegendő. A minimálbér ugyanis nagy eséllyel jövőre 10 százaléknál nagyobb mértékben emelkedhet, ami garantálja, hogy továbbra is erőteljes legyen a hazai bérkiáramlás  - számolt be a Világgazdaság.

 

A lap emlékeztett, a 2016-os megállapodás mintájára a vállalkozók és a szakszervezetek között újabb többéves bérmegállapodás van kilátásban, ami a következő időszak bérdinamikáját nagyban meghatározhatja. Bár a szociális partnerek a tárgyalások ezen szakaszában sohasem szeretnek konkrét összegekről és arányokról beszélni, főleg most, amikor rendszerszinten változtatások várhatók, 

szinte borítékolható, hogy az idei 15 százalék után 2025-ben is 10 százalék fölött emelkedik a hazai minimálbér. 

A garantált bérminimum emelése már egy nehezebb kérdés, hiszen jóval több több munkavállalót és céget érint, mindenesetre a két bérelem várhatóan továbbra is maga előtt tolhatja a teljes bérskálát, közel 2 millió munkavállaló keresetére közvetlenül hatással van. Ez az elmúlt években is rendre két számjegyű átlagkereset-növekedést eredményezett, amire a jelenlegi tendenciák alapján komoly esély mutatkozik.

A Világgazdaság számításai szerint már egy 9 százalékos emelés emeléssel is megközelítenénk a nettó fél milliós átlagot, azonban a kormány a tervei szerint 2025-ben megemeli a családi adókedvemény összegét, ami a gyermekes családok esetében magasabb nettó fizetést eredményez, így tehát a nettó fizetéseknél is nagyobb felfutást láthatnánk, mint a bruttó béreknél. Ráadásul a bérkiáramlást a közszféra emelései is megtámogathatják, január elsejével ugyanis tovább emelkedik a pedagógusok fizetése, akiknek átlagosan 21 százalékkal nőhet a keresetük. Mivel óriási körről, mintegy 140 ezer főről van szó, tehát az ő fizetésemelésük jókorát dobhat a bérdinamikán.

A pontos számításokról, valamint a mediánbér emelkedéséről ITT olvashat bővebben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.