Hírzóna

Felfedezés: Hol élnek a leghosszabb ideig egészségesen az emberek?

Felfedezés: Hol élnek a leghosszabb ideig egészségesen az emberek?

Magyarország az uniós átlagnál jobban teljesített.

3 órája
Fotó: Teknős Miklós
Felfedezés: Hol élnek a leghosszabb ideig egészségesen az emberek?

Az egészségesen leélt évek várható számában Magyarország az Európai átlag felett van. Itthon a nők átlagosan majdnem 64 évet élnek le egészségesen, míg az uniós átlag csak a 63 évet közelíti. A férfiak már egy kicsit nehezebb helyzetben vannak. Hazánkban a férfiak átlagosan valamivel több mint 61 évet élnek le egészségesen, míg az Európai átlag 62 év felett van – derült ki az Eurostat 2022-es kutatásából.

Fotó: Teknős Miklós. 

 

A kutatás szerint az EU-ban a nők várható élettartama 83,3 év, míg a várhatóan egészségesen töltött 62.8, ami azt jelenti, hogy egy nő átlagosan az élete 75 százalékát egészségesen éli le. A férfiak tekintetében a várható élettartam 77,9 év – ami 5,4 évvel rövidebb, mint a nőknél –, az egészségesen eltöltött éveik száma pedig 62,4, így a férfiak átlagosan az életük 80 százalékát egészségesen töltik.

Az Európai Unió lakóinak így tehát a várható élettartama 80,6 év, amiből 62,6 évet egészségesen élnek le.

A felmérés szerint a legjobb helyen Málta végzett, itt ugyanis mind a nők, mind a férfiak átlagosan valamivel több mint hetven évig élnek egészségben.

A nők esetében második helyen Bulgária végzett, itt közel 69 évet élnek egészségben. Ugyanennél a nemnél maradva pedig azt láthatjuk, hogy harmadik helyen Szlovénia zárt, ahol a nők 68,5 évet élhetnek egészségben. 

Bár Magyarország éppen kicsúszott az első tízből, még így is az átlag fölött teljesít a nők egészséges várható élettartama terén.

Hazánkban 63,9 év egészséges évre számíthatnak születéskor a nők. A nők szempontjából a legrosszabb hely Dánia volt, ott ugyanis 54,6 év várhatóan az egészségesen eltöltött évek száma.

A férfiak tekintetében a második leghosszabb egészséges életre Svédországban lehet számítani, itt ugyanis 67,5 év az átlag, a harmadik helyre pedig Olaszország ért be, ahol egy férfi várhatóan 67,1 évet él egészségéén. 

A magyar férfiak – bár jobban le vannak maradva, mint a nők – ők is csak épphogy lemaradtak az első tíztől a várhatóan egészségesen töltött évek terén.

Itthon egy férfi várhatóan 61,3 évet él egészségesen. A férfiak szempontjából a legrövidebb várható egészséges életre Lettországban kell számítani, ott ugyanis 53 egészséges évet állapítottak meg a felmérésben.

egészségben leélhető évek száma 2022

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.