Hírzóna

Ezeken a helyeken ellenőrizte Orbán Viktor az árvízi védekezést + videó

Ezeken a helyeken ellenőrizte Orbán Viktor az árvízi védekezést + videó

Mintegy 90 ezer homokzsákot kellett megtölteni ahhoz a nyúlgáthoz.

2 órája
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Ezeken a helyeken ellenőrizte Orbán Viktor az árvízi védekezést + videó

Kedden délután még mindig töltötték a homokzsákokat az önkéntesek és a katonák Neszmélyben, hogy megvédjék a települést az árvíztől. A neszmélyi és komáromi védekezést a miniszterelnök is ellenőrizte.

Orbán Viktor a Lajta-menti árvízvédelmi munkálatokat is ellenőrizte kedden, ahol Nagy István országgyűlési képviselővel együtt meghallgatta a vízügyi szakemberek és a katasztrófavédők jelentését a Mosonmagyaróvár és térsége megvédéséért tett erőfeszítésekről – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár.

Orbán Viktor megadta az engedélyt a Lajta folyó főmedre és a Balparti Csatorna közötti szükségtározó megnyitására.

 

 

Mintegy 90 ezer homokzsákot kellett megtölteni ahhoz a nyúlgáthoz, ami megvédheti a neszmélyi családi házakat az áradástól. A vízügy előrejelzése szerint szerda hajnalra lépheti át a Duna vízszintje a 700 centimétert a komáromi vízmérce szerint. A helyiek szerint jól állnak a védekezéssel, ugyanis 11 évvel ezelőtt, 2013-ban csak ennél a vízmagasságnál kezdték meg a védekezést.

A munkába a Magyar Honvédség is besegít: a tatai dandár 50 katonája tölti és pakolja napok óta a homokzsákokat. Az emberfeletti védekezés híre a fővárosig is elért. Orbán Viktor miniszterelnök Neszmélyben, majd Komáromban is ellenőrzést tartott, a Duna-parti védműveken dolgozókhoz elkísérte őt Czunyiné dr. Bertalan Judit, a térség országgyűlési képviselője is.

 

Orbán Viktor is ellenőrizte a nyúlgátat

A miniszterelnöknek mindenkihez volt pár kedves szava, megállt beszélgetni a helyiekkel, sőt, még egy régi UAZ teherautóba is beleült és a védekezésben segítő katonákkal is készített közös képeket – számolt be róla a Komárom-Esztergom vármegyei hírportál, a Kemma cikkében.

Orbán Viktor a közösségi oldalára feltöltött videóban is bejelentkezett Komáromból:

– Most Komáromban vagyunk, a 2013-as nagy dunai árvíz idején ez volt a legveszélyeztetettebb szakasz. Nagyon sokat dolgoztunk itt akkor, rezgett a nadrágszára, éppen hogy sikerült megtartani a védműveket.

Azóta fölépítettünk ide egy új gátszakaszt. Látható, hogy ez mindent kibír, ez jóval 9 méter fölött is megtartja a vizet. Megspóroltunk ezzel az építkezéssel több százezer, de lehet, hogy egymilliónyi homokzsákot is. Amikor 2013-ban védekeztünk itt, akkor 1 millió 300 ezer homokzsákot használtunk föl. Most nem kellenek se homokzsákok és az önkéntesek is mehetnek azokra a szakaszokra, amelyeket nehezebb bevédeni. Szép munkát végeztek a vízügyesek! Köszönet érte!

– hangsúlyozta a kormányfő.


 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.