Hírzóna

EU Szolidaritás: Csehország és Lengyelország árvízi védekezésének támogatása

EU Szolidaritás: Csehország és Lengyelország árvízi védekezésének támogatása

A Közép-Európát sújtó áradások elleni védekezés támogatására az Európai Unió segélyt

2024. szeptember 20., péntek
Fotó: Anadolu / AFP
EU Szolidaritás: Csehország és Lengyelország árvízi védekezésének támogatása

A brüsszeli közlemény szerint Csehország kérése nyomán, az EU polgári védelmi mechanizmusának keretében Szlovénia, Belgium, Horvátország és Németország szállít több száz párátlanító (nedvességelszívó) berendezést, amely − mint írták − nélkülözhetetlen az árvíz károsította épületek szárításához és a mihamarabbi helyreállításhoz.

 

Lengyelország kérését, amely vízfertőtlenítés biztosítására vonatkozott, Svédország teljesítette azzal, hogy több száz palack klóramint szállít az árvíz sújtotta országnak.

A közlemény Janez Lenarcic válságkezelésért felelős biztost idézte, aki kijelentette: a közös erőfeszítés rávilágít az EU megingathatatlan elkötelezettségére a szolidaritás és az együttműködés mellett válságok idején. A közös erőfeszítés könnyebbséget biztosít azok számára, akiknek életére a pusztító árvizek hatással vannak − mondta.

Közölte, az Európai Unió a klímaváltozást figyelő szolgálata, a Copernicus műholdképeit is rendelkezésre bocsátja az érintett országok vészhelyzet-elhárítási műveleteinek támogatására. 

Az Európai Unió 24 órában elérhető Vészhelyzet-reagálási Koordinációs Központja (ERCC) továbbra is szoros figyelemmel kíséri a helyzetet, és készen áll arra, hogy szükség esetén segítséget nyújtson − tette hozzá az uniós biztos.

A brüsszeli végrehajtó testület közölte, hogy az EU a kohéziós alapból tagállami kérés esetén összesen 10 milliárd eurót mozgósít az árvizek által sújtott országok számára.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.